2023. október 25., 17:29

Németország további húsz nappal meghosszabbítja a határellenőrzést

A német kormány legalább további húsz nappal meghosszabbítja a határellenőrzést Németországban a cseh, lengyel és svájci  határszakaszon - jelentette be szerdán Nancy Faeser német belügyminiszter.

migráció határellenőrzés
Német rendőr ellenőriz egy kisbuszt a német-lengyel határon.
Fotó: TASR/AP

Közölte, hogy

az intézkedésről egyeztetett a szomszédos országokkal, és nem zárta ki, hogy a jövőben további hosszabbítások is lesznek.

Faeser október 16-án értesítette az Európai Bizottságot arról, hogy tíz napra visszaállítják a határellenőrzést a Lengyelországgal, Csehországgal és Svájccal közös határon. A német kormány az ellenőrzés kiterjesztésével az illegális bevándorlás és az embercsempészet visszaszorítására törekszik, a bevezetett határellenőrzést a szomszédos országok is támogatták.

Ezt követően megfontolás tárgya lesz, hogy meghosszabbítjuk-e az ellenőrzést újabb három hónappal. Ez majd az aktuális helyzet alapján fog eldőlni - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Faeser.

Nem a határszakaszok teljes hosszán, hanem csak bizonyos pontokon végzik az ellenőrzéseket.

A cseh határnál a német rendőrség felügyeli a Prága és Drezda közötti autópályaszakaszt.

Németország az Ausztriából Bajorország tartományba érkezőket már 2015 óta ellenőrzi a határon.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.