2023. október 21., 10:57

Németország gondban van: Rohamosan megnövekedett a támadások száma az országban!

Jelentősen megnőtt az antiszemita incidensek száma a német fővárosban, Berlinben, amióta a Hamász palesztin fegyveres csoport megtámadta Izraelt. Következik az Antiszemitizmus-kutató és Információs Központ (RIAS) legfrissebb adataiból – tájékoztat a TASR a DPA ügynökség szombati jelentése szerint.

Dávid csillag
Fotó: unsplash.com

A Hamász október 7-ei támadásától kezdve a RIAS október 18-áig 70 antiszemita incidenst dokumentált Berlinben. Ez háromszoros növekedést jelent a tavalyi évhez képest, amikor 25 ilyen esetet regisztráltak ugyanebben az időszakban. A RIAS ugyanakkor több más bejelentést is kapott, amelyeket még ellenőriznie kell, hogy valóban antiszemita incidensekről van-e szó.

A dokumentált incidensek között szerepel egy szélsőséges erőszak esete, három támadás és fenyegetés, valamint kilenc ingatlankárosító eset, köztük egy zsidó közösségi ház és zsinagóga elleni szerdán történt gyújtóbomba-támadás Berlin központjában.

A RIAS 12 olyan eseményt is feljegyzett, amelyek során Dávid-csillagokat festettek a lakóépületek ajtóira vagy bejárataira. „Ez a nemzetiszocializmus gyakorlatára emlékeztet, amely a zsidó üzleteket Dávid-csillaggal jelölte meg” – jelentette ki a RIAS.

A RIAS egész Németországra vonatkozóan közzé tette az ezzel kapcsolatos statisztikáit.

Az adatok azt mutatják, hogy a Hamász október 7-ei támadása óta 202 antiszemita incidenst regisztráltak országszerte, ami 240 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A RIAS központhoz tartozik egy bejelentőközpont-hálózat, ahol az áldozatok vagy a tanúk bejelenthetik az antiszemita incidenseket. Ezt a dokumentációs központot a német kormány antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős biztosa, Felix Klein finanszírozza, írja a cas.sk portál.​

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.