2021. október 15., 08:51

Német külügyminiszter: légitársaságok közreműködnek a migránsok Fehéroroszországba szállításában

Heiko Maas német külügyminiszter azzal vádolt egyes légitársaságokat, hogy közreműködnek illegális bevándorlók Fehéroroszországba szállításában, ahonnan aztán a menedékkérők az Európai Unió területére próbálnak bejutni.

Már elege van a migrációból
Fotó: TASR
Heiko Maas

Maas a Bild című napilapnak csütörtökön adott interjújában hangsúlyozta, hogy naponta "kétségbe esett emberek százai érkeznek a minszki repülőtérre".

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hamis ígéretekkel kecsegteti őket, hogy aztán veszélyes és illegális útra küldje őket az Európai Unióba"

- fogalmazott.

Kijelentette, hogy a migránsokat szállító légitársaságok ezzel Lukasenka segédeivé válnak.

Ezeknek a vállalatoknak fel kel tenniük a kérdést, hogy egy könyörtelen nemzetközi embercsempész-hálózat részesei kívánnak-e lenni Lukasenka irányítása alatt, és mindez milyen következményekkel bírhat számukra"

- emelte ki Maas.

A német tárcavezető bejelentette, hogy a többi között ez a kérdés is terítékre kerül az uniós külügyminiszterek hétfői tanácskozásán.

A Fehéroroszországgal határos uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból, Szíriából, Jemenből és Iránból. Az uniós tagországok azzal vádolják Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő utasítására szállítanak migránsokat az uniós országok határaihoz, megtorlásul a fehérorosz rendszer elleni nyugati büntetőintézkedésekért.

Augusztus óta a német rendőrség adatai szerint több mint 4300 illegális migráns érkezett Németországba ezen az új migrációs útvonalon.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.