2022. január 8., 12:34

Német egészségügyi miniszter: kötelezővé kellene tenni a védőoltást

Az új típusú koronavírus okozta betegség elleni védőoltás kötelezővé tétele mellett érvel a Die Welt am Sonntag vasárnap megjelenő német napilapnak adott interjúban Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter.

vakcina
Fotó: unsplash.com
El kell fogadnunk, hogy a kötelező oltás sem fog mindenkit elérni, de meggyőződésem, hogy sok oltatlannak be lehetne adni a védőoltást, ha meghoznánk ezt a döntést"

 - fogalmazott a szociáldemokrata politikus.

A miniszter abban bízik, hogy a kötelező oltással a lakosságot védetté lehet tenni a jövőre nézve.

Nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy van egy csalókán jó nyár, aztán ősszel jönnek az új variánsok meglepetései, úgy, hogy sokan nem védettek ellenük, mert akkor kezdődik minden elölről"

- magyarázta Lauterbach.

Karl Lauterbach szerint hiába okoz enyhébb tüneteket az omikron variáns, gyorsabban terjed, és korántsem jelenti azt, hogy ha valaki elkapja, akkor védett lesz a következő mutációval szemben.

Naivitás abban hinni, hogy az omikronnal véget ér a világjárvány"

- hangoztatta a miniszter.

Németországban egyelőre egyetlen társadalmi csoport számára sem kötelező a védőoltás. A parlament várhatóan még januárban vitát tart erről, de azonnali döntés nem várható.

A német szövetségi kormány és a tartományok vezetése pénteken úgy döntött, hogy enyhítik a karantén-előírásokat, de szigorítják a szolgáltatások igénybevételének feltételeit.

Sabine Dittmar egészségügyi államtitkár pedig arról beszélt egy szombati interjúban, hogy a kormány a közösségi immunitás elérése érdekében azt tűzte ki célul, hogy az emberek 95 százalékának meg kell kapni a védőoltást, különösen a veszélyeztetett csoportokban.

Dittmar szerint a korábbi, 70 százalékos átoltottsági cél az új variánsok miatt már nem elegendő.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!