Német civilhajó kért kikötési engedélyt a dél-olaszországi partokon

2021. május 17., 20:29
ma7 | MTI

Szicília felé tart a Sea-Eye 4 nevű német civilhajó négyszáz emberrel a fedélzetén, miközben az olasz belügyi államtitkár hétfőn azt hangoztatta, hogy a hajónak Németországban kell kikötnie. Ezzel egy időben a korábbi belügyminiszter Matteo Salvinit felmentették a rágalmazás vádja alól a Sea-Watch 3 civilhajó-kapitány Carola Racketével szemben.

Német hajó olasz kikötőbe tart
Fotó: Sea-Eye 4
Sea-Eye 4

Nicola Molteni, a Liga párt belügyi államtitkára közleményben hangoztatta, hogy mivel német civilszervezetről és német felségjelzésű hajóról van szó, a Sea-Eye 4-nek német kikötőben kell kikötnie a tagállamok közötti "szolidaritás és tehermegosztás" szellemében.

A civilhajó Szicília partjai felé tart, de még nem kapott kikötési engedélyt. A szervezet közösségi oldalán jelentette be, hogy hat különböző hajóról vette át az embereket a Líbiához tartozó kutatási és mentési tengeri övezetben. A Sea-Eye szervezet azt is közölte, hogy Málta nemet mondott a migránsok befogadására.

A hajó a német civilszervezet új hajója, amely áprilisban kezdte tevékenységét a Földközi-tengeren.

Lampedusa szigetére szombat és vasárnap kevesebb mint kétszázan, miután május első két hétvégéjén több mint háromezren érkeztek. A sziget migránsközpontját még nem ürítették ki teljesen, zajlik a bevándorlók azonosítása. Májusban öt olyan bevándorlót azonosítottak már, akit korábban illegális bevándorlóként vagy büntetett előélet miatt kiutasítottak.

Lampedusa hétfőn az olasz médiában reklámkampányt indított hangsúlyozva, hogy a sziget teljesen biztonságos a turisták számára a migrációs helyzetet tekintve, valamint egészségügyi szempontból is. Újranyitottak a szállodák és a strandok, Lampedusa a legalacsonyabb, sárga színű járványfokozatba lépett át.

A milánói bíróság elutasította a Matteo Salvinivel szembeni rágalmazás vádját. A Liga párt vezetőjével szemben a feljelentést Carola Rackete, a Sea-Watch 3 civilhajó a kapitánya tette. Carola Rackete 2019 nyarán az általa vezetett hajóval kikötött Szicília partjain annak ellenére, hogy az akkori belügyminiszter Salvini ezt nem engedélyezte. Később Matteo Salvini többek között "bűnözőnek" nevezte a német állampolgár Racketét.

Kövesse facebook oldalunkat is!