Nem problémázik a brazil elnök, fittyet hány az előírásokra

2020. augusztus 1., 10:31
ma7 | MTI

Szemlátomást nem vesz tudomást a járványügyi előírásokról Jair Bolsonaro brazil elnök, helyi hírportálok szerint járja az országot, néha védőmaszkot sem vesz fel, kezet ráz a híveivel az őt éltető tömegben, miközben alig egy hete gyógyult ki a koronavírus okozta betegségből, és jelenleg is antibiotikumot szed a tüdejét érintő gombás fertőzést miatt.

Jair Bolsonaro
Fotó: TASR / AP

Bolsonaro pénteken felkereste a dél-brazíliai Bagé városát.

Viselt ugyan védőmaszkot, de

nem intette távolságtartásra a híveit, akik tolongtak körülötte megérkezésekor, és kezet is rázott velük.

Előző napon az ország északkeleti részén járt, de ott védőmaszk sem volt rajta.

A közelmúltbeli vidéki látogatásai során Bolsonaro gyakran került közeli kontaktusba a híveivel, akik tolongtak körülötte,

figyelmen kívül hagyva a hatóságok társas távolságtartásra vonatkozó intelmeit.

Nyilvános szerepléseiben Bolsonaro többször népszerűsítette az eredetileg malária gyógyítására kifejlesztett hidroxilkorokint. Az elnök arról beszélt, hogy betegsége idején ezt a gyógyszert szedte, pedig kevés tudományos bizonyíték van a szer hatékonyságára.

A 65 éves államfő fogadkozott pénteken, hogy folytatja országjárását, és hetente legalább egyszer vidékre utazik.

Jair Bolsonaro hónapokig megkérdőjelezte a járvány súlyosságát, „kisebb influenzának” nevezve a betegséget,

és a gazdaság újraindítását szorgalmazta a szövetségi tagállamok kormányai által életbe léptetett, és a járvány megfékezését szolgáló kijárási korlátozásokkal szemben.

Az államfőnél július 7-én diagnosztizálták a fertőzést,

és több mint két hetet karanténban töltött az elnöki palotában.

A múlt szombaton jelentette be, hogy negatív lett a koronavírus-tesztje, öt napra rá,

csütörtökön pedig kiderült, hogy a felesége, Michelle Bolsonaro is fertőzött.

Az államfő ráadásul csütörtökön közölte, hogy előző nap nem érezte jól magát, és vérvizsgálaton esett át, most pedig antibiotikumot szed, mert a tüdejében gombás fertőzést találtak, amelyet a karanténban szedhetett össze.

A 210 milliós Brazília a világjárvány egyik fő gócpontja, a koronavírussal fertőzöttek számát illetően pedig a második az Egyesült Államok után. A brazil egészségügyi minisztérium péntek esti tájékoztatása szerint az országban az elmúlt  24 órában 1212 ember halt bele a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, és 52 383 új fertőzéses esetet regisztrálták. Ezzel a halottak száma 92 475-re emelkedett, a fertőzötteké pedig meghaladta a 2,66 milliót.

Kövesse facebook oldalunkat is!