2024. április 16., 16:50

Nem marad el az izraeli válaszcsapás, de az nem közvetlenül Iránra irányul - elemzőt kérdeztünk

A Közel-Keleten ismét kiéleződött a helyzet, hiszen Irán szombat éjjel rakétacsapást indított Izrael ellen. A támadást az izraelieknek sikerült kivédeniük, de vajon hogyan reagál a zsidó állam? Tovább eszkalálódhat a konfliktus, vagy elkerülhető a komolyabb veszély? Mi történik Irán és Izrael között? Somkuti Bálint hadtörténészt, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatóját kérdeztük.  

Somkuti Bálint
Fotó: Virsinszky Tamás/ma7.sk

Somkuti Bálint szerint a múlt szombati csapásokat követően joggal beszélhetünk háborúról Irán és Izrael között. Teherán már korábban is indított támadásokat Izrael ellen, de ezeket közvetítőkön keresztül tette meg, a Hamászon, illetve a húszikon keresztül. 

Az a támadás, amelyben a nemzetközi megállapodások egyértelmű felrúgásával Izrael csapást mért egy iráni diplomáciai létesítményre, amelyben több iráni katonatisztet is megölt, egy olyan választóvonal átlépését jelentette, amely után  valószínűsíthető volt, hogy egy komolyabb  ellencsapás fog megindulni. Innentől mondhatjuk azt, hogy közvetlenül az izraeli-iráni háború eseményeit látjuk.

- magyarázza Somkuti Bálint.

A szakértő szerint sokan bíztak abban, hogy Irán közvetlenül nem indít támadást Izrael ellen, de ez sajnos megtörtént.

Iránban a helyzet a hetvenes évektől kezdett megváltozni, amikor megtörtént az országban a hatalomátvétel és az Iráni Iszlám Köztársaság 1979-ben létrejött. Az iráni hatalom onnantól kezdve nyíltan szemben áll Izraellel, és a szavak szintjén is folyamatosan dúl a konfliktus a két fél között. 

Onnantól kezdve Irán úgy tekint Izraelre, hogy az a kis Sátán, az Egyesült Államok pedig a Nagy Sátán"

- mondja Somkuti.

Ki kezdte a konfliktust?

A szakértő szerint ez a küzdelem közvetett módon zajlott, például amikor az iráni befolyás megjelent Szíriában, az izraeli vezetés többször célzott csapásokat hajtott végre. Támadtak raktárakat, iráni kiképzőket, de diplomáciai létesítményeket, amelyeket egyébként a bécsi egyezmény véd, még soha. A konfliktus tehát már régóta húzódik és több fronton is zajlik.

Az eszkalációt az izraeli vezetés kezdte, amikor megtámadta a damaszkuszi konzulátust, melyet azonban a mai napig nem vállalt fel.

Irán elvárta volna az ENSZ-től és az Egyesült Államoktól, hogy ezt a támadást elítéljék, ez azonban nem történt meg, ezért Irán egyfajta válaszcsapásként reagált Izrael elleni közvetlen támadással.

A támadás jellege és az alacsony károk miatt Izraelnek megvan a lehetősége, hogy ne válaszoljon erre csapásra, a jelenlegi kormányzat azonban úgy gondolja, ez olyan példátlan támadás, amelyre mindenképpen reagálni kell.

A világ vezetői, az Egyesült Államok és az ENSZ is önmérsékletre szólították fel az izraeli kormányt, hogy a helyzet ne eszkalálódjon tovább. Ismerve Benjámín Netanjáhút, aki egy tapasztalt és keménykezű politikus, bízom benne, hogy a józan ész fog felülkerekedni és nem fokozódik tovább a helyzet. Ezt azonban most még lehetetlen megjósolni"

- hangsúlyozza Somkuti Bálint.

Nagy a nemzetközi nyomás a feleken

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden kijelentette, nem támogatja Izrael válaszcsapását, ez pedig nagyon komoly figyelmeztetés Izrael irányába. Az összes nagyhatalomnak, beleértve Kínát is, az az érdeke, hogy ez a háború ne eszkalálódjon tovább. Kivétel Oroszország, számukra jól jönne, ha a figyelem nem az orosz-ukrán háborúra szegeződne.

A szakértő szerint rendkívül nagy a nemzetközi nyomás mindkét fél irányába.

Már olyan hírek is napvilágot láttak, hogy Irán is nemzetközi szövetségesekkel fog válaszolni az esetleges izraeli csapásra. 

A Hezbollahon, a húszikon és a Hamászon kívül Irán szövetségesei lehetnek Libanon és Szíria is. Ez viszont nem jelenti azt, hogy egy nyílt háború esetén ezek az országok együtt támadnák meg Izraelt. 

Komoly gazdasági válságot okozna a háború eszkalálódása

A nyugati világ egységes abban, hogy az Izrael elleni támadásokat el kell ítélni.

Az európai vezetők egy részének azokkal a lépésekkel van problémája, amelyek nem védelmi jellegűek, például a Gázai-övezetben zajló harcokat kifogásolják"

- húzza alá Somkuti.

Érdemes megvizsgálni az Egyesült Államok helyzetét is. Donald Trump például kifejezetten jó kapcsolatokat ápol az izraeli jobboldallal, ha tehát ő lenne az elnök, akkor Irán komoly problémákkal nézne szembe. Joe Biden viszont az újraválasztásáért küzd, és próbálja nem fegyveres konfliktusokkal megoldani a nemzetközi problémákat. A szakértő szerint ha Izrael támadást indítana, akkor Irán lezárná a Hormuzi-szorost, amely következményeiben egy egész világra kiterjedő gazdasági válsággal fenyegetne.

Biden elnök abban érdekelt, hogy a konfliktus ne terjedjen ki az egész régióra, Trump pedig maximálisan támogatná Izraelt a válaszcsapásban"

- emlékeztet Somkuti.

Az elemző szerint elképzelhető, hogy Izrael válaszcsapása az lesz, hogy szíriai területen vagy a Hezbollah ellen indít támadásokat, jelenleg azonban kiszámíthatatlan, mi fog történni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.