2020. július 14., 14:23

Nem engedélyezte Lukasenka riválisának elnökjelölti regisztrálását a választási bizottság

A fehérorosz választási bizottság elutasította, hogy elnökjelöltnek regisztrálja Viktar Babarika ellenzéki vezetőt, aki Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő államfő legfőbb riválisa lett volna a elnökválasztáson.

A keddi indoklás szerint

a választási bizottság olyan levelet kapott az illetékes hatóságoktól, amelyben pénzmosással foglalkozó bűncsoport vezetőjeként nevezték meg Babarikát, valamint azt vetették a szemére, hogy a választási kampánya során külföldi pénzügyi támogatást kapott.

A bizottság kedden összesen öt elnökjelölt indulását hagyta jóvá, köztük Lukasenkáét.

Az ellenzéki vezetőt és bankárt, Viktar Babarikát egy hónappal ezelőtt vették őrizetbe, miután a többi között pénzmosással, vesztegetéssel és adócsalással vádolták meg. A volt bankár egykori munkahelyén, a korábban általa vezetett Belgazprombanknál és több leányvállalatánál házkutatást is tartottak.

A Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet szerint ugyanekkor további két héttel meghosszabbították Pavel Szevjarinecnek, a Fehérorosz Kereszténydemokrácia (BHD) nevű ellenzéki párt szervezőbizottsága társelnökének az őrizetét is.

Babarika ügyében júniusban megszólalt Lukasenka is, aki úgy vélte, a volt bankár azért akart indulni az elnökválasztáson, mert így akarta megúszni, hogy "érte jöjjenek és bilincsbe verjék".

Lukasenka korábban arra is utalt, hogy szerinte Babarikát Moszkva támogatja.

Babarika ugyanakkor politikai indíttatásúnak nevezte az ügyét, s leszögezte: a razziák világossá tették, hogy a jelenlegi vezetés kész minden eszközzel meghiúsítani a tisztességes választásokat.

Fehéroroszországban a koronavírus-járvány ellenére augusztus 9-én elnökválasztást tartanak. Az országot 1994 óta irányító, 65 éves Lukasenka újra, immár hatodszor indul a tisztségért. Az előző, 2015-ös elnökválasztáson a szavazatok 83,5 százalékát sikerült megszereznie a fehérorosz választási bizottság szerint. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelői a korábbi elnökválasztások eredményét csalásra és megfélemlítésekre hivatkozva nem ismerték el.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.