2021. május 18., 11:49

Nem elég a koronavírus-járvány, az elmúlt húsz év legsúlyosabb ciklonja is rontja a helyzetet Indiában

Az elmúlt több mint két évtized legerősebb ciklonja érte el India nyugati partját, csaknem 150 ezer embert evakuáltak hétfőn a lakóhelyéről az északnyugati Gudzsarát szövetségi államban, a hatóságok lezárták a kikötőket és a legnagyobb repülőtereket.

India ciklon
Fotó: TASR/AP

A Tauktae névre keresztelt ciklon már legalább tizenkét ember halálát okozta, és súlyos rombolást okozva söpört végig a Hindusztáni-félsziget nyugati államai, Kerala, Karnataka, Goa és Mahárástra partjainál.

Ez a mostani az 1998-as ciklonhoz hasonlítható,

amely akkoriban a gudzsaráti Kandlában nagyon komoly problémákat okozott” - hangsúlyozta a Reuters brit hírügynökségnek Pankadzs Kumar, az állam pénzügyminisztere. Az akkor legalább négyezer ember életét követelő vihar több százmillió dolláros anyagi kárt is okozott.

A mostani ciklon újabb súlyos feladatokat ró a helyi hatóságokra, amelyek már így is túlterheltek a koronavírus-fertőzések és halálozások magas száma miatt,

a természeti katasztrófa pedig tovább ronthatja a helyzetet. Máris több helyen fel kellett függeszteni az oltási programot a közeledő vihar miatt, a kitelepítések következtében pedig nő az átfertőződés veszélye a túlzsúfolt menedékhelyeken. India hétfőn 281 386 új fertőzöttről számolt be az elmúlt 24 óra alatt, a halálozások száma pedig 4106-tal nőtt.

Udaja Regmi, a Vöröskereszt helyi vezetője kiemelte, hogy az esőzés, a szélvihar és az alacsonyan fekvő területeken várható áradások miatt félelmetes a mostani „szörnyű vihar” lehetséges hatása.

India ciklon
Fotó:  TASR / AP

Az indiai meteorológiai szolgálat (IMD) értékelése szerint az Arab-tengeren kialakult ciklon már a „rendkívül súlyos” kategóriába tartozik, miután felfelé módosították a korábbi „nagyon súlyos” besorolást. Mumbai (a volt Bombay) belvárosi pénzügyi negyedét heves esőzések és erős szelek érték, amikor a Tauktae ciklon északnak fordult, így

a hatóságok kénytelenek voltak átmenetileg felfüggeszteni a városi repülőtér működését, illetve lezárni néhány fontosabb közlekedési útvonalat az áradások miatt.

Egyes szemtanúk gyökerestül kitépett fákról, valamint megfeneklett gépkocsikról és felborult autóbuszokról számoltak be.

A ciklon csaknem óránkénti 210 kilométeres sebességű szélvihart hozott, amely egyenértékű a 3-as kategóriájú hurrikánok szélerejével, és csak egy szinttel marad el az IMD „szuperciklon” kategóriájától.

A Mahárástra, Goa és Karnataka államokból jelentett tizenkét haláleset mellett csaknem harminc halászhajó is eltűnt

- tudatta a parti őrség egyik tisztségviselője.

Az állam kikötőit is szabályozó gudzsaráti tengerészeti hatóság kiadta a VIII-tól X-ig terjedő viharjelzéseket, amelyek „jelentős veszélyre” figyelmeztetnek a kikötőkben. India legnagyobb magánkikötője Mundra városában egész napra felfüggesztette tevékenységét.

A hatóságok aggodalmuknak adtak hangot a Gudzsarátban élő ázsiai oroszlánokkal kapcsolatban is,

mert ez a veszélyeztetett állatfaj kizárólag az államnak pontosan azon Szaurástra régiójában található meg, ahol a ciklon a várakozások szerint a legnagyobb károkat okozza majd.

„Mintegy negyven oroszlán él Szaurástra tengerparti területein, és fokozott figyelemmel követjük őket. Néhány oroszlán már magasabb területre húzódott. Nagyon drukkolunk, és imádkozunk, hogy biztonságban legyenek” - nyilatkozott Gudzsarát erdővédelmi hatóságának főigazgatója.

India nyugati partján nem ismeretlenek a pusztító erejű ciklonok, a változó időjárási folyamatok miatt nem a gyakoriságuk nőtt meg, hanem egyre intenzívebbek lettek.

Tavaly májusban majdnem száz embert halt meg és milliók maradtak áram nélkül az Amphan ciklon pusztítását követően, amely több mint egy évtizede a legerősebb vihar volt India keleti részén.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!