2023. január 16., 15:52

Nehezen kapnak hitelt a német cégek

Az emelkedő kamatlábak és a recessziótól való rettegés miatt az utóbbi hónapokban egyre hosszabb és szigorúbb hitelbírálatokról számolnak be a német vállalatok. A legrosszabb helyzetben a szolgáltatók vannak. Minél kisebb egy cég, annál nagyobb szüksége van a válság közepette a banki hitelre, miközben egyre szigorúbb feltételeknek kellene megfelelniük a pozitív elbíráláshoz.

Gazdasági recesszió
Illusztráció
Fotó: Facebook

A németországi vállalatok egyre nehezebben jutnak új banki hitelekhez az emelkedő kamatlábak és a recessziótól való rettegés miatt. A jelenleg hiteltárgyalásokat folytató vállalatok harminc százaléka tapasztalta a bankok vonakodását decemberben, holott szeptemberben ez az arány csak 24,3 százalék volt. Nem volt még ilyen nehéz hitelhez jutni, amióta a felmérés ebben a formában 2017-ben elkezdődött. Erről a müncheni Ifo Gazdaságkutató Intézet számolt be egy negyedéves jelentésében.

A bankok fokozatosan emelik a hitelkamatokat, és óvatosabban kezelik a hitelezést. Kijelenthetjük, hogy az alacsony kamatlábak ideje egy darabig lejárt "

– vélekedik Klaus Wohlrabe, megjegyezve, hogy ezeknek a cégeknek még mindig a legfontosabb finanszírozási eszköz a banki hitel.

A legtöbb közgazdász szerint Németország – hasonlóan számos másik nagyobb államhoz – a recesszió felé tart, és 2023-ban el is éri azt, mert az energiaválság, az anyaghiány, az emelkedő kamatok és a magas infláció együttes hatással támadja a gazdaságot.

A Világbank a világgazdasági kilátásokról szóló legfrissebb jelentésében globális recesszióra és több hullámban érkező ársokkra figyelmeztet, és más kihívások mellett az energiaárakat tekinti a gazdasági válság egyik legnagyobb problémájának. Malte Kaufmann, az Alternatíva Németországért (AfD) szövetségi parlamenti képviselője és a gazdasági bizottság tagja szerint a szövetségi kormány reakciója katasztrófához vezethet.

Ahelyett, hogy felelősségteljesen cselekedne a német nép érdekében, áldozatként mutatja be magát, napról napra növelve az energiaköltségeket. A német kormány hátrányos helyzetbe hozza a cégeket a nemzetközi versenyben. Ennek a politikának súlyos következményei vannak: beruházási visszaesés és általános gazdasági recesszió"

– jelentette ki a gazdaságpolitikai szakember, aki szerint a mostani helyzet amiatt alakulhatott ki, mert leállították az atomerőműveket, és a kormány erőszakosan ki akarja kényszeríteni az energiaátállást. 

Ehhez jönnek még az energiaszankciók, amelyek miatt Európának további, mintegy egymilliárd dollárnyi költséggel kell számolnia – mondta, majd hozzátette: a kormány makacsul ideológiavezérelt, nem megoldásorientált politikája az ország legnagyobb problémája. Az energiaárak hirtelen emelkedése elkerülhető lenne.

A gazdaságunknak olcsó és megbízható energiára van szüksége ipari áron. Az energiahiány elkerülhető lenne az energiaforrások diverzifikálásával, az atomenergia fokozatos kivonásának visszafordításával és a szén kivonásának azonnali leállításával"

– vélekedett.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.