2021. október 25., 15:19

Nehéz lesz kormányt alakítani Romániában

Közös, kétpárti kisebbségi kormány alakításáról kezdődtek tárgyalások pénteken a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ között, a Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatásával.

Aligha boldogul
Nicolae Ciucă
Fotó: Twitter

Nicolae Ciucă, a PNL kormányalakítással megbízott miniszterelnök-jelöltje és Florin Cîțu pártelnök a PNL székházában egyeztetett a közös kormányzásról pénteken Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, szombaton a két párt tárgyalóküldöttsége a közös kormányprogramon dolgozott. Szombat délután Nicolae Ciucă telefonbeszélgetést folytatott Marcel Ciolacu PSD-elnökkel, akivel abban állapodtak meg, hogy a kormányprogram véglegesítése és a PSD által javasolt tíz intézkedés megvizsgálása után tárgyalnak majd.

Korábban a nap folyamán Marcel Ciolacu azt nyilatkozta, hogy ha meg is szavazzák a parlamentben az új kormány beiktatását, a kabinet legfeljebb február 1-jéig élvezi majd a támogatásukat.

Végső soron egy politikai fegyverszünetről beszélünk a járványhelyzet és az energiaválság megoldása érdekében. Egy pillanatig sem volt szó arról, hogy a következő három évre szólna ez”

– magyarázta. Azt is elmondta, a Nicolae Ciucával való egyeztetés után döntenek arról, hogy támogatja-e a PSD a kormány beiktatását vagy sem.

A pénteki megbeszélés után Cîțu – aki amúgy vasárnap bejelentette, nem lesz tagja a Ciucă-kabinetnek – úgy vélekedett: hétfőn véglegesíthetik a miniszterek névsorát, így Nicolae Ciucă kedden terjesztheti be az általa javasolt kabinet névsorát és programját a parlamentnek, tehát a legvalószínűbb az, hogy a miniszterjelöltek szakbizottsági meghallgatása után, csütörtökre hívhatják össze bizalmi szavazásra a két ház együttes ülését.

Közben Ludovic Orban bejelentette, nem szavazza meg a Ciucă-kormányt, és jövő héten kilép a Nemzeti Liberális Párt parlamenti frakciójából. A PNL volt elnöke szerint Ciucă kormányalakítási megbízása volt „az utolsó csepp a pohárban”. Szerinte ezzel a lépéssel a PNL jelenlegi vezetői és Klaus Iohannis államfő is „elárulták a román állampolgárok érdekeit”.

Nicolae Ciucă jelenlegi ügyvivő védelmi miniszter csütörtökön kapott kormányalakítási megbízást az államfőtől és tíz nap áll rendelkezésére, hogy bizalmat kérjen a parlamenttől az általa javasolt kormány számára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.