2021. január 19., 17:09

Néhány nappal ezelőtt kis híján összeomlott az európai áramszolgáltatás

Valószínűleg olvasóinkat is legalább akkora meglepetésként éri, mint minket újságírókat, hogy múlt hét pénteken kis híján összeomlott Európa elektromosáram-ellátása. Szakértők szerint néhány másodpercen múlt, hogy nem volt az egész kontinensre kiterjedő áramkimaradás. 

Képünk illusztráció.
Fotó: pixabay.com

Az első hírek még arról szóltak, hogy ausztriai hálózatokban keletkezett a probléma, de mint később kiderült, tulajdonképpen a teljes európai hálózat veszélyben volt. Ez annak fényében, hogy télen különösen fontos a folyamatos áramellátásra, gondoljunk csak az árammal fűtő milliókra, komoly baj lehetett volna egy összeomló hálózatból. 

A rendelkezésre álló adatokból úgy tűnik, írja a DenníkE, hogy a probléma valahol a Balkánon keletkezhetett, az Európai Villamosenergia-átviteli Hálózat (ENTSO-E) egyik tagállamában.

Pontosabbat egyelőre nem tudni, a szakértők szerint Szerbia, Törökország vagy Bulgária villamosrendszere lehet a "ludas". Egyelőre egyik országból sem érkezett tájékoztatás, hogyan keletkezhetett egy hirtelen, 2000 Megawattos kisülés, amely villámgyorsan végigfutott az európai hálózatokon, elérve például Franciaországot is. A kisülés nagyságát jól mutatja, hogy a szlovák atomerőművek blokkjainak összteljesítménye is nagyjából 2000 MW - írja a DenníkE.

A kisülés következményeként az összes európai hálózat azonnal, néhány másodperc leforgása alatt leszabályozta a kimeneti és felhasználási oldalt.

Ezzel gyakorlatilag a teljes európai hálózatban áramkimaradás keletkezett, láncreakció-szerűen végigfutva a hálózatokon. A teljes áramkimaradástól mindössze néhány másodpercnyire voltunk - állítják a szakértők. Szlovákiában is éreztette hatását a kiesés, a DenníkE szerint rövid ideig az ún zöld elektromos áram szolgáltatásában állt be kiesés.

Érdekes kérdés, mi lesz, ha hasonló láncreakció történik mondjuk egy év múlva.

Akkora ugyanis a német energetikai szektor teljesen leválik a német atomerőművekről, ráadásul több szénerőmű működtetését is beszüntetik Európában. Szakértők szerint, bizonyos, nem is annyira valószínűtlen körülmények együttjátszásakor egy hasonló kiesés óriási problémákat okozna, nem csak a lakossági áramellátásban, hanem az államközi kapcsolatokban is. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.