2023. július 5., 17:49

Négy ország perli Iránt a hágai bíróságon az ukrán utasszállító repülőgép 2020-as lelövése miatt

Az Egyesült Királyság, Kanada, Svédország és Ukrajna szerdán pert indított Irán ellen a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságon az ukrán nemzeti légitársaság 752-es járatának 2020 januári lelövése miatt.

Perre vitték
A baleset helyszíne
Fotó: Wikipédia

Az ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járatát 2020. január 8-án tévedésből lőtte le az iráni légvédelem 176 emberrel a fedélzetén. Többségük iráni (82) és kanadai (63) állampolgár volt. Irán azzal magyarázta a tévedést, hogy hadereje riadókészültségben volt egy esetleges amerikai támadás miatt, nem sokkal korábban ugyanis Teherán rakétákkal támadott olyan iraki támaszpontokat, ahol amerikai katonák állomásoztak. Egy iráni bíróság idén áprilisban többéves börtönbüntetésre ítélte fegyveres erők az ügyben vétkes tíz tagját.

Az Irán ellen pert indító négy ország azonban "átláthatatlan látszateljárásnak" nevezte az iráni pert, és azt szeretné elérni a hágai bíróságnál, hogy a testület kimondja, Irán jogtalanul lőtte le az ukrán utasszállítót, és kötelezze Teheránt bocsánatkérésre és kárpótlás megfizetésére.

A szerdán közzétett bírósági beadvány szerint az Egyesült Királyság, Kanada, Svédország és Ukrajna azzal érvel, hogy Irán "elmulasztotta megtenni a jogellenes és szándékos bűncselekmények elkövetésének megakadályozására irányuló minden lehetséges intézkedést, és a pártatlan eljárás lefolytatását a nemzetközi joggal összhangban".

A beadvány szerint Irán visszatartotta vagy megsemmisítette a bizonyítékokat, más országokat és a Forradalmi Gárda alacsony rangú személyzetét hibáztatta, továbbá megfenyegette és zaklatta az áldozatok családtagjait, illetve nem jelentette be az incidens részleteit az ENSZ szakosított intézményének, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetnek.

A múlt héten Irán eljárást indított Kanada ellen a nemzetközi törvényszéken, amiért az lehetővé tette, hogy az állítólagos terrortámadások áldozatai kártérítést követeljenek Teherántól. Irán kérelmében egy 2022-es kanadai bírósági ítéletre hivatkozik, amely több mint 80 millió dolláros kártérítést ítélt meg annak hat ember családjának, akik a repülőgép lelövése során vesztették életüket.

Kanada egy sor jogalkotási, végrehajtási és bírósági intézkedést fogadott el és hajtott végre Iránnal szemben, megsértve ezzel nemzetközi kötelezettségeit"

- áll bírósághoz benyújtott iráni keresetben.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.