2022. szeptember 29., 14:25

NATO: Határozott választ kell adni a szövetségesek energiainfrastruktúrája elleni támadásra

A szövetségesek létfontosságú energiainfrastruktúrája elleni bármilyen szándékos támadásra egységes és határozott választ kell adni - szögezte le a NATO az Északi Áramlat-1 és -2 csővezetéken keletkezett károkkal kapcsolatban csütörtökön kiadott közleményében.

Északi Áramlat
Fotó: TASR/AP

A brüsszeli központú szövetség közleményében aggodalomra okot adónak nevezte a Balti-tenger nemzetközi vizein két orosz gázvezetéken keletkezett károkat, különösen amiatt mint írták, hogy

a rendelkezésre álló információk szerint e károk szándékos, meggondolatlan és felelőtlen szabotázsakciók eredményei.

A gázömlés veszélyes a hajózásra, és jelentős környezeti károkat okoz. A NATO ezért támogatja a kár eredetének megállapítására irányuló vizsgálatokat

- írták.

Közölték továbbá:

a tagországok elkötelezik magukat amellett, hogy felkészülnek az állami és nem állami agresszoroknak az energia- és egyéb ágazatok elleni hibrid taktikai fenyegetéseire.

A szövetségesek létfontosságú energiainfrastruktúrája elleni bármilyen szándékos támadásra egységes és határozott választ kell adni - írta közleményében az észak-atlanti szervezet.

A Balti-tengeren hétfőn jelentettek ismeretlen eredetű gázszivárgásokat, amelyekről kiderült, hogy a Svédország és Dánia közelében húzódó két orosz gázvezetéken keletkezett lyukak okozzák. Azóta mind a svéd, mind a dán kormány közölte: szabotázsakció történt, és bejelentették, hogy sürgős vizsgálatot kezdeményeznek az ügyben.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.