2022. november 16., 14:06

NATO-főtitkár: Nincs jele, hogy Lengyelországot szándékos támadás érte volna

Nincs arra utaló jel, hogy a keddi kelet-lengyelországi robbanás szándékos támadás eredménye lenne, és arra sem, hogy Oroszország katonai offenzívát indítana a NATO ellen - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdai sajtónyilatkozatában.

Jens Stoltenberg, NATO
Fotó: TASR/AP

Stoltenberg a NATO-tagállamok nagykövetei részvételével tartott rendkívüli tanácskozást követő sajtótájékoztatón elmondta: a robbanást a valószínűleg ukrán légvédelmi rakéta okozta.

Ez nem Ukrajna hibája volt, Oroszország viseli a végső felelősséget, mivel folytatja az Ukrajna elleni illegális háborúját"

- hangsúlyozta a főtitkár.

Stoltenberg arról is beszélt, nincs jele annak, hogy Oroszország támadásra készülne a NATO bármelyik tagállama ellen. 

Kiderült az is, a lengyel kormány végül nem kezdeményezte a NATO negyedik cikkelyének alkalmazását. Tegnap még arról számoltak be a lengyel források, hogy Varsó kezdeményezni fogja az egyeztetést a tagállamokkal.

Andrzej Duda is hasonló szellemben nyilatkozott

 Semmi sem utal arra, hogy szándékos támadás lett volna Lengyelországgal szemben a Przewodówban történt robbanás - jelentette ki szerdai varsói sajtóértekezletén Andrzej Duda lengyel elnök.

Elmondta: az Ukrajna ellen intézett keddi orosz légicsapások a lengyel határhoz közeli területeket is értek. Érthetőnek nevezte, hogy Ukrajna az orosz rakéták ellen légvédelmi rakétákkal is védekezett.

"Lényegében ezért a keddi incidensért az orosz fél felelős" - tette hozzá. "Egyáltalán semmilyen jel nem utal arra, hogy Lengyelországgal szemben szándékos támadás történt volna" - fogalmazott. Feltehetőleg SZ-300-as, a 70-es években a Szovjetunióban gyártott rakéta csapódhatott be - mondta, "véletlen balesetnek" minősítve az eseményt. Nincs bizonyíték arra, hogy a rakétát az orosz fél lőtte volna ki, ezzel szemben nagy a valószínűsége, hogy az ukrán légvédelem által használt rakétáról van szó - fejtette ki Andrzej Duda.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.