2021. november 28., 14:36

NATO-főtitkár: még nincs vége a válságnak a fehérorosz határon

Még nincs vége a migránsválságnak Fehéroroszország és az Európai Unió határán, ahol még mindig többen megkísérelnek átjutni a határon, még ha kevesebben is, mint korábban - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a lett közszolgálati tévének adott interjújában, amelyről vasárnap számolt be a dpa hírügynökség.

Fehéroroszország
Fotó: TASR/AP

Stoltenberg pénteki brüsszeli sajtóértekezletén úgy nyilatkozott, hogy egyeztetés folyik a tagországok külügyminisztereivel a lett, litván és lengyel határszakaszt érintő krízisről. A helyzetet csütörtökön megvitatta Andrzej Duda lengyel elnökkel, továbbá vasárnap Ursula von der Leyennel az Európai Bizottság elnökével együtt Lettországba és Litvániába utazik, hogy a helyi vezetőkkel tárgyaljon - tette hozzá.
A NATO külügyminiszterei kedden és szerdán tanácskoznak Rigában.

A lett tévének adott interjút szombat este sugározták. "Ébernek kell lennünk, lankadatlan figyelemmel kísérni az eseményeket, és egyértelmű nyilatkozatokat tenni ezekkel kapcsolatban" - jelentette ki Stoltenberg.

Ismét elmondta, hogy a Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rendszere kihasznál ártatlan embereket, ami szerinte cinikus és embertelen stratégia. A NATO szolidáris minden érintett szövetségesével (Lengyelországgal, Litvániával és Lettországgal) - szögezte le.

Az ukrán határhoz közeli jelentős orosz csapatösszevonásról szólva a főtitkár az interjúban felszólította Moszkvát, hogy tanúsítson önmérsékletet és cselekedetei legyenek átláthatók. Pénteken így nyilatkozott: a NATO-szövetségesek nyitottak a párbeszédre Oroszországgal, "sajnálatos, hogy a moszkvai vezetés megszakította velünk a diplomáciai kapcsolatot, mert a párbeszédre most nagy szükség lenne".

Megosztás
Címkék