2022. február 14., 15:17

NATO-csapaterősítés Litvániában

Újabb NATO-katonák érkeztek Litvániába.

Újabb egységek érkeztek
Fotó: TASR
Illusztráció

Hetven katona érkezett a litvániai Kaunas repülőtérre. A NATO-csapaterősítés első csoportjával tüzérek, felderítők és katonaorvosok utaztak. Az erősítés többi része a héten várható.

A német vezetésű, nemzetközi összetételű NATO-harccsoportot 2017-ben telepítették Litvániába, miután Oroszország 2014-ben elfoglalta a Krím félszigetet. A katonákat átfedéses forgó rendszerben váltják rendszeresen.

Az Ukrajnával kapcsolatos válság, az orosz erők ukrán határ menti összevonása miatt azonban a nyugati szövetségesek az elmúlt hetekben

megállapodtak abban, hogy növelik az egy időben Litvániában állomásozó katonák számát.

Eddigi létszámuk 1100 fő volt, amelynek a felét tették ki a németek, a többiek belgák, csehek, luxemburgiak, hollandok, norvégok. A németek összesen 350 katonával erősítik meg több lépcsőben a harccsoportot.

Az erősítéshez tartozó hadfelszerelés mintegy száz járművön szárazföldön jut el Németországból Litvániába. Az első konvoj hétfőn reggel indult el a dpa német hírügynökség fotóriporterének tudósítása szerint. A harccsoport megerősítésében a legfontosabb szerepet a tüzérség játssza, de az említetteken kívül vegyvédelmi katonák és katonai rendészek is mennek Litvániába.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.