cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. június 14., 12:28

Nagyot buktak a zöldek a német fiatalok körében az EP választáson

Jelentős visszaesést voltak kénytelenek elkönyvelni Németországban a zöldek az EP választáson és a legnagyobb mértékben a legfiatalabb választók körében csökkent a támogatottságuk – számolt be az EP választások statisztikáira hivatkozva több hírforrás, köztük a tagesschau.de is.

 

németországi zöldek - illusztráció

Az idei EP választáson a németországi zöldek 11 százalékos szavazatarányt értek el a legfiatalabb (16 – 24 évesek) választók korkategóriájában, ami egy százalékponttal alacsonyabb, mint a teljes választói állomány esetében és erőteljes, 23 százalékpontos visszaesés a zöldek 5 évvel ezelőtt elért eredményéhez képest. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a németországi zöldek 5 év alatt elvesztették a legfiatalabb generációhoz tartozó választóik kétharmadát, ami igencsak jelentős visszaesés.

Az európai gazdaságokat, az agráriumot és szinte minden termelői ágazatot negatívan érintő „zöld megegyezés” (green deal) legerőszakosabb támogatóinak számító németországi zöldek számára a mostani eredmény azon felül, hogy egy jókora pofon még ironikus alhangja is van, hiszen éppen ők voltak azok a politikai erő, amely legerősebben támogatta annak bevezetését, hogy Németországban már a 16 évesek is voksolhassanak. Hát igen, van, amikor visszanyal a fagyi.
EP választás Németországban - a zödek visszaesése - grafikon - 2024

 

Annál is inkább, hiszen a legfiatalabb választók korkategóriájában a mostani EP választáson a jobboldali-konzervatív, de a fősodrú sajtó által rendszerint szélsőségesnek bélyegzett AfD bizonyult az egyik legerősebbnek, hiszen az öt évvel ezelőtti eredményéhez képest 12 százalékponttal javítva gyakorlatilag megháromszorozta eredményét és 17 százalékos szavazatarányt hozva fej-fej mellett végzett a CDU/CSU-val.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.