cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. november 5., 19:31

Nagy-Britannia: Terrorista indíttatású volt a doveri menekültközpont elleni támadás

Terrorista ideológia vezérelte azt a gyújtogatásos támadást, amelyet egy hete követett el a délkelet-angliai Doverben működő menekültügyi központ ellen egy idős brit férfi - közölte szombaton a Scotland Yard terrorelhárítási ügyosztálya.

Rendőrség
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay.com

Az akciót a 66 éves Andrew Leak követte el. A támadásban a belügyminisztériumi intézmény két alkalmazottja könnyebben megsérült.

Leak,

aki a dél-angliai High Wycombe városában élt, szemtanúk beszámolói szerint két vagy három Molotov-koktélt dobott múlt vasárnap a bevándorlási és menedékjogi ügyeket intéző központ épületére az angliai kikötővárosban.

A támadó egy fehér SEAT gépkocsival érkezett a helyszínre, majd miután az épületre hajította a házilagos gyújtóeszközöket, egy közeli üzemanyagtöltő állomásra hajtott tovább, ahol öngyilkosságot követett el.

Az épületben keletkezett kisebb tüzet a tűzoltók néhány perc alatt eloltották.

Az ügy kivizsgálásának irányítását már a hét elején átvette a Scotland Yard terrorelhárító szolgálatának délkelet-angliai ügyosztálya, bár az incidenst, amelyben az elkövető kezdetleges gyújtóeszközöket használt, a hatóságok akkor még nem minősítették terrorcselekménynek.

Szombaton azonban Tim Jacques, a terrorelhárítás országos koordinátora bejelentette: az eddig összegyűjtött bizonyítékok alapján megállapítható, hogy az elkövetőt - jóllehet az incidensnek "elmekórtani vonatkozásai" is voltak

elsősorban szélsőséges ideológiák vezérelték cselekedete végrehajtásában, és ez már megfelel azoknak a kritériumoknak, amelyek alapján egy adott merényletet terrorcselekménynek lehet nyilvánítani.

Nagy-Britanniába évente több tízezren próbálnak illegálisan átjutni a kontinensről a La Manche csatornán át, többnyire embercsempészek által szervezett csoportokban, amelyek gumicsónakokkal kelnek útra, és az átkelési kísérlet közben elfogottak jelentős részének ügyét a doveri menekültügyi központban intézik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.