Moszkvában oltakoznak a németek

2021. április 18., 11:36
ma7

Oroszországba szervez „vakcinautakat” egy norvég utazási vállalat németországi kirendeltsége - számol be róla a Magyar Nemzet a német Der Spiegel napilap riportja alapján.

Fotó: Christina Hebel / Spiegel
2021. április 16-án Thomas Waller német állampolgárt Szputnyik V-vel oltják be Moszkvában

Vannak németek, akik Szputnyik V-vel oltatják be magukat Moszkvában, ahelyett, hogy hónapokat várjanak az uniós engedéllyel már rendelkező oltóanyagra Németországban.

Alapbetegség nélküli fiatalként Németországban még hónapokat várhatnék a vakcinára, Moszkvában viszont azonnal megkapom. Hogy őszinte legyen, nem bízom a berlini kormány ígéretében, miszerint még nyár előtt beoltanak mindenkit”

– mondta a lap kérésére a 24 éves Thomas Waller, aki ötven német turista egyikeként érkezett az orosz fővárosba a hétvégén. Elmondása szerint azt tervezi, hogy a következő hetekben, egészen a második oltásig utazgat majd Oroszországban.

Közel tízmillió oroszt beoltottak vele, nincsenek kétségeim a Szputnyikkal kapcsolatban”

– szögezi le Waller a riportban.

Egy másik „vakcinaturista”, Enno Lenze úgy fogalmazott a Spiegelnek:

ő maga az Egyesült Államokban és Szerbiában is keresett már oltási lehetőséget, ám végül Oroszországra esett a választása.

Egy harmadik, a lap által megszólaltatott, a hatvanas éveiben járó utazó viszont nem vakcináért fizetett be az útra:

Plácido Domingo operaénekes előadására érkezett, és ha már Moszkvában járt, be is oltatta magát.

Az orosz vakinca az AstraZenecához hasonlóan vektorvakcina, ráadásul magasabb hatékonysággal. Miért ne választhatnám akkor a jobbat?"

– kérdi a csak Vivi néven azonosított német, aki szerint az AstraZeneca oltóanyaga körüli bonyodalmak is megmagyarázhatatlanná teszik, hogy az orosz vakcina miért nem kapott még uniós engedélyt.

A Spiegel helyszíni tudósításából egyébként az is kiderült, hogy az út során a német lap újságírója is megkapta a Szputnyik V-t.

Mint írják, az oroszországi vakcinaút ára körülbelül kétezer euró: oda-vissza repülőjegy, vízum, reptéri transzfer és három szállodai éjszaka reggelivel az alapcsomag részei. Azért, hogy a turisták megkapják az oltást, ezenfelül adagonként háromszáz eurót kell fizetni. A szervező, a World Visitor cég társtulajdonosa, Albert Sigl szerint jelenleg hatszáz foglalása van a következő hetekre nézve, és egyáltalán nem lát etikai problémát az utakkal.

Örülhetünk, ha minél több embert beoltanak, nemde?"

– mondja a Spiegel kérésére, azt is hozzátéve, hogy három orosz magánklinikával szerződtek az oltások beadására, és – akárcsak az orosz hatóságokkal – kiváló az együttműködés velük.

A németek kétoldalú tárgyalásokba kezdtek az orosz oltóanyag beszerzését illetően, ám azt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyétől tették függővé. Az uniós szerv jelenleg azt vizsgálja, hogy az orosz folyamat megfelel-e az úgynevezett helyes klinikai gyakorlat (good clinical practice, GCP) nemzetközi irányelveinek. Az EMA tisztviselői májusban tartanak majd terepszemlét Oroszországban.