2023. május 4., 19:19

Moszkva szerint Washington áll a Kreml elleni dróntámadás mögött

Moszkva szerint Washington áll a Kreml elleni dróntámadás mögött, amelynek célja Vlagyimir Putyin elnök megölése volt - derült ki csütörtökön az orosz államfő szóvivőjének szavaiból.

moszkva
Fotó: unsplash.com

Dmitrij Peszkov ezt a vádat újságíróknak tartott tájékoztatóján ismertette, mondván:

Washingtonnak észben kell tartania, hogy Oroszországban tudják, hogy ott választják ki a célpontokat, Ukrajna pedig csak végrehajtotta az amerikai terveket.

Bizonyítékot azonban nem szolgáltatott a dróntámadásban való amerikai részvételre vonatkozó állítás alátámasztására.
Ukrajna korábban cáfolta, hogy köze lett volna az incidenshez.

Peszkov nem fedte fel, Moszkva miképpen reagál arra, hogy Kijev drónokkal próbálta megtámadni a Kremlt. Elmondása szerint

különböző intézkedésekről tárgyalnak, de azok minden esetben kiegyensúlyozottak, és Oroszország érdekeinek megfelelőek lesznek.

Részletekbe nem bocsátkozott.
Az orosz államfő sajtószolgálata szerint Kijev tegnap este drónokkal próbált csapást mérni a Kreml elnöki rezidenciájára. Az orosz hadsereg és a különleges szolgálatok állításuk szerint azonnal hatástalanítottak két drónt, amelyeket a Kreml ellen irányítottak. Vlagyimir Putyin orosz elnök nem sérült meg, és a szokásos módon folytatja munkáját - derült ki a tájékoztatásból.

A Kreml a történteket az orosz elnök elleni tervezett terrortámadásnak és merényletnek tartja. A közlemény hangsúlyozta, hogy

az Orosz Föderáció fenntartja a megtorlás jogát az általa megfelelőnek ítélt módon.

Peszkov a neki feltett kérdésekre válaszolva azt is elmondta, hogy nem tudja pontosan, honnan indították a Kremlt támadó drónokat. Ennek majd az ügyben eljáró nyomozók fognak utánajárni

- tette hozzá. Arra a kérdésre, ismer-e részleteket arról, hogy milyen drónok vettek részt a támadásban, azt mondta, hogy ezt nem az ő dolga kideríteni.

Szólt arról is, hogy

a Kreml tud Ferenc pápának az ukrajnai rendezéssel kapcsolatos nyilatkozatáról, de konkrét elképzelések nem ismertek Moszkva számára.

Mint kifejtette:

tudjuk, hogy a pápa gondolkodik azon, hogyan lehetne véget vetni ennek a konfliktusnak, de nem tudunk semmilyen részletes tervről, amelyet a Vatikán ezzel kapcsolatban felajánlott volna.

Korábban a katolikus egyházfő kijelentette, hogy a Vatikán "békemissziót" folytat az ukrajnai konfliktus megoldása érdekében. Elmondása szerint ez a küldetés "még nem nyilvános".

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő azt nyilatkozta, hogy Moszkva még nem kapott konkrét terveket a Vatikántól az ukrán válság békés rendezésére.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.