2022. január 10., 16:44

Moszkva megemelte Bajkonur terrorelhárítási keretét

Oroszország idén 62 millió rubelre növeli meg Bajkonur város bűnmegelőzési programjának finanszírozását, ebből az összegből 58 millió rubelt az oktatási és kulturális létesítmények terrorellenes védelmére fordítanak majd - közölte a kazahsztáni város vezetésére hivatkozva hétfőn az Interfax hírügynökség.

Vigyáznak a biztonságra
Fotó: TASR
Orosz rakétát indítanak a kazahsztáni Bajkonurból 2021. december 27-én

A jelentésből csak annyi derült ki, hogy az orosz finanszírozású bajkonuri terrorelhárítási keretet "jelentősen" megemelték, a büdzsé korábbi összegét a hírügynökség nem nevezte meg.

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz orosz állami űripari vállalat vezetője hétfőn azt mondta, hogy Bajkonurban és a hasonló nevű űrrepülőtéren továbbra is nyugalom van. A múlt hét közepén a kulcsfontosságú létesítmények, köztük a város közelében található Krajnyij repülőtér védelmét megerősítették.

A városvezetés pénteken közölte, hogy a kazahsztáni terrortámadások miatt a Bajkonurt is magában foglaló Kizilorda megyében január 19-ig megemelt (kék) szintű terrorkészültségi szintet vezettek be. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak azt mondta, "jelenleg nincs szó" arról, hogy Bajkonur területén állandó jelleggel állomásoztassanak békefenntartó erőket.

Az űrközpont és város (amelyet 1995 előtt Leninszknek hívtak) együtt alkotja a bajkonuri komplexumot, amelynek területén egyebek mellett 15 darab, kilenc hordozórakéta-típushoz való indítóállás, négy darab, interkontinentális ballisztikus rakéták tesztelésére kialakított indítóállás, valamint 11 összeszerelő és tesztelő épület található.

Az együttest Oroszország 2050-ig béreli Kazahsztántól. Bajkonurban orosz közigazgatás működik. A városban kirendeltségük van a kazah minisztériumoknak és kormányhivataloknak, valamint különleges képviselő reprezentálja a köztársasági elnököt is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.