cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. március 31., 18:50

Moldova rendkívüli állapotot hirdetett

A moldovai parlament szerdán megszavazta a rendkívüli állapot elrendelését a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére, a lépést az Európa-barát Maia Sandu államfő hívei az előrehozott választások elhalasztására irányuló összeesküvésként értékelték.

Maia Sandu tavaly megnyerte ugyan az elnökválasztást, de a parlamentben ellenfelei vannak többségben
Fotó: TASR

A rendkívüli jogrend Zinaida Greceanii házelnök tájékoztatása szerint április elsejétől május 30-áig lesz hatályban. Greceanii közölte, hogy a 101 fős törvényhozás rendkívüli ülésén 52 képviselő támogatta az erről szóló előterjesztést.

Aureliu Ciocoi ügyvivő miniszterelnök szerint a rendkívüli jogrend elrendelésére szükség van, hogy gátat lehessen szabni a vírus gyors terjedésének, valamint a kórházak tehermentesítésére, illetve a kabinet jogkörének bővítésére a karanténintézkedések bevezetése érdekében.

Ciocoi hangsúlyozta, hogy a fertőzési ráta százezer főre jutó 635 esetre emelkedett az utóbbi két hétben. A parlamentben mondott beszédében kiemelte, hogy minden egyes kórházi ágyra két beteg tart igényt a jelen helyzetben.

Dan Perciun, a Sandut támogató Cselekvés és Szolidaritás Pártjának (PAS) képviselője szerint a döntéssel mindössze az előrehozott választásokat szeretnék elhalasztani, ugyanis a rendkívüli állapot idején törvényesen nem tartható meg a voksolás.

Sandu hétfőn fordult az alkotmánybírósághoz, hogy a testület kezdeményezze a parlament feloszlatását. Sandu az előrehozott választásoktól a jelenleg az ellenzéke által uralt parlament feletti ellenőrzés megszerzését reméli.

A múlt héten a parlament, amelyben az oroszbarát Igor Dodon volt elnök hívei vannak többségben, nyilatkozatot fogadott el, amely szerint nem ért egyet Sandunak a parlament feloszlatásával kapcsolatos követelésével.

Az elnök azután szólította fel a képviselőket a parlament feloszlatására, hogy azok két alkalommal is elutasították az általa javasolt miniszterelnök-jelöltet. A törvény szerint amennyiben a törvényhozás másodszorra sem szavazza meg a kormányt, az elnök az alkotmánybírósághoz fordulhat azzal a kéréssel, hogy a parlament cselekvőképtelenségére hivatkozva kezdeményezze a testület feloszlatását.

Parlamenti képviselők viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy az elnök szándékosan nyújtott be a parlamentbe elfogadhatatlan jelöléseket, hogy kiprovokálja a törvényhozás feloszlatását. Közölték, hogy szembe kívánnak szállni az elnök álláspontjával.

A Sandut támogató Cselekvés és Szolidaritás Pártjának (PAS) 15 képviselője van a 101 fős parlamentben, a szocialistáknak 37, szövetségeseiknek, a Sor populista pártnak 9, a Pro Moldovának pedig 7.

A 3,5 millió lakosú Moldovában a járvány kitörése óta 228 370 fertőzöttet azonosítottak, ami a lakosság 6,4 százalékának felel meg. A kór halálos áldozatainak száma 4915.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.