magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2023. március 1., 19:00

Moldova minél előbb csatlakozna az Európai Unióhoz

Moldova európai uniós integrációjának gyorsítását, a Moldova és Románia közötti "kiváltságos" stratégiai partnerség elmélyítését ígérte szerdán Bukarestben a két hete beiktatott Dorin Recean moldovai miniszterelnök, aki első hivatalos látogatásán Romániát kereste fel.

Dorin Recean
Fotó: Dorin Recean hivatalos Facebook-oldal

Nicolae Ciuca román miniszerelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a moldovai kormányfő köszönetet mondott azért, hogy Bukarest "döntő segítséget" nyújtott Chisinaunak az energetikai válság kezelésében, amelyet Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja következményének nevezett. Recean ugyanakkor moldovai befektetésekre bátorította a román vállalkozói szférát, külön kiemelve az energiaszektort.

Mint mondta,

tárgyalások kezdődtek arról, hogy Moldova hosszú távon Romániából vásároljon villanyáramot és földgázt, az energiaellátás biztonsága érdekében.

Bukarest szakértőket is küld Chisinauba, hogy segítse Moldova mielőbbi felkészülését az uniós csatlakosára. A moldovai miniszerelnök azt is méltányolta, hogy Románia, Németország és Franciaország több ízben is támogatási konferenciát szervezett a háborús helyzet és menekültválság miatt nehéz helyzetbe került Moldova javára, az európai uniós tagállamok részvételével.
A román miniszterelnök megállapította, hogy az ukrajnai háború kapcsán Moldova rendkívül nehéz helyzetbe került biztonsági, energetikai és gazdasági szempontból, "ellenséges, hamis propagandával, mesterséges feszültségkeltéssel próbálják az országot destabilizálni".

Ciuca Románia további, rendíthetetlen támogatásáról biztosította Moldovát az ország szuverenitásának, és területi épségének megőrzése érdekében, és Brüsszelben is támogatást szorgalmaz Moldova számára, hogy segítse ellenállását Oroszország határozott magatartásával szemben.

A Moldovához tartozó, orosz békefenntartó csapatok ellenőrzése alatt álló Dnyeszter melléki szakadár területtel kapcsolatban kialakult feszült helyzetről a román és a moldovai kormányfő a nyilvánosság előtt nem beszélt.

Az új moldovai miniszterelnököt első romániai látogatásán Klaus Iohannis román államfő is fogadja.

A moldovai parlament február 16-án szavazott bizalmat a Dorin Recean korábbi belügyminiszter, volt elnöki biztonsági tanácsadó által megalakított új, Nyugat-barát kormánynak. Recean azt ígérte: rendet és fegyelmet teremt az intézményrendszerben, új életet lehel a gazdaságba, ugyanakkor drasztikusan fel fog lépni azok ellen, akik a háborút Moldovába akarják bevinni.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.