2023. október 20., 17:46

Mit robbantottak Nevadában a föld alatt?

Nem végeztek el amerikai nukleáris fegyverkísérletet Nevadában - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak.

Nem nukleáris robbantás volt
Dmitrij Peskov
Fotó: TASR

Peszkov kérdésre válaszolva arra reagált, hogy Moszkvában korábban kételyek fogalmazódtak meg az amerikai energiaügyi minisztériumnak azzal a szerdai bejelentésével kapcsolatban, hogy

"Nevadában földalatti vegyi robbanást hajtottak végre annak érdekében, hogy javítsák az Egyesült Államok képességét a kis hatóerejű nukleáris robbanások észlelésére világszerte".

A Bloomberg amerikai hírügynökség kommentárja szerint a tesztet "mindössze néhány órával" azután végezték el, hogy az orosz parlament megszavazta az átfogó atomcsendegyezmény (CTBT) ratifikációjának visszavonását, Washington ilyen lépései pedig a jelenlegi helyzetben "félreértelmezhetők, és további eszkalációhoz", valamint "a nukleáris hatalmak közötti új fegyverkezési versenyhez" vezethetnek.

A mi álláspontunk nagyon világos. A helyzet de jure mostanra kiegyenlítődött. Most már Amerika és Oroszország is aláírója a szerződésnek, amelyet egyik országban sem ratifikáltak. Tehát erre nagyon komolyan odafigyelünk"

- mondta pénteken a sajtónak a Kreml szóvivője.

Az orosz külügyminisztérium péntek reggel még arról adott ki közleményt, hogy Oroszország ellenőrzi a nevadai robbantásról szóló amerikai bejelentést. Ha a washingtoni közlés igaznak bizonyul, a tárca szerint a végrehajtott detonáció nem mond ellent sem a nukleáris tesztekre vonatkozó moratóriumnak, sem a CTBT-nek. A minisztérium megismételte, hogy Moszkva nem fog elsőként nukleáris kísérletet végrehajtani.

"Nem tudjuk, hogy pontosan mit robbantottak az amerikaiak a föld alatt Nevadában, de a CTBT szempontjából mindenképpen felmerül a (jogi) minősítés kérdése"

- írta Telegram-csatornáján Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőházának helyettes vezetője.

Koszacsov szerint egyértelmű jelzés Oroszország számára, hogy a tesztet éppen azon a napon hajtották végre, amikor az orosz alsóház a CTBT orosz ratifikációjának visszavonása mellett döntött. Ez szerinte azt mutatja, hogy az Egyesült Államok többé nem törődik sem a nukleáris paritással, sem a stratégiai stabilitással, és értésre adta, hogy a jövőben nem ratifikálja a CTBT-t.

Az, hogy a CTBT-t nem ratifikálták, nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államoknak joga van ilyen kísérleteket végezni. Az Egyesült Államok 1996. szeptember 24-én írta alá a CTBT-t. Ettől a naptól kezdve a nemzetközi jog szerint az USA-nak kötelessége volt tartózkodni a szerződés megsértésétől"

- írta Koszacsov.

Az orosz felsőház jövő héten szavaz a ratifikáció visszavonásáról.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.