2022. július 13., 12:32

Mintegy 1000 hektárnyi erdő égett le Franciaországban

A délnyugat-franciaországi Bordeaux térségében a régiót sújtó hőhullám miatt kedden leégett mintegy 1000 hektárnyi erdő - közölték a helyi hatóságok.

erdőtűz
a kép illusztráció
Fotó: pixabay.com

A legjelentősebb tűz a Bordeaux városától mintegy 40 kilométerre fekvő Landiras közelében 800 hektárnyi fenyőfát pusztított el, és a helyi alprefektúra közlése szerint 250 ember evakuálásához is vezetett.

Európa legmagasabb dűnéjének, az Arcachon-öbölben található, Dune du Pilat-nak a közelében elővigyázatosságból mintegy hatezer kempingezőt menekítettek ki kedd este egy másik tűz miatt. Ezen a helyen mintegy 180 hektárnyi fenyőfa vált a lángok martalékává - közölte egy tűzoltósági tisztviselő.

A kánikula várhatóan legalább a jövő hét elejéig folytatódik Franciaországban. Szerdától 31-36 Celsius-fokig, délnyugaton helyenként 37-38 Celsius-fokig emelkedik a hőmérő higanyszála. A magas hőmérséklet várhatóan átterjed Nyugat- és Közép-Európa más részeire is.

A tudósok szerint

ezeknek a jelenségeknek a szaporodása a káros éghajlatváltozás közvetlen következménye, mivel az üvegházhatású gázok kibocsátása növeli mind az intenzitást, mind az időtartamot és a gyakoriságot.

A Nyugat-Európa fölé telepedett hőhullám elsősorban Spanyolországot és Portugáliát érinti, de várhatóan erősödik és tovább fog terjedni - mondta Clare Nullis, a Meteorológiai Világszervezet szóvivője Genfben. Egyben figyelmeztetett a nagyon-nagyon száraz talajok kritikus helyzetére és a hőmérsékletnek az Alpok gleccsereire gyakorolt hatására:

Ez egy nagyon rossz évszak a gleccserek számára

- hangsúlyozta, alig több mint egy héttel azután, hogy Olaszországban a globális felmelegedés miatt meggyengült Marmolada gleccser egy hatalmas tömbje összeomlott, és 11 ember meghalt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.