2020. november 13., 09:45

Minszkben meghalt egy fiatal férfi, akit hatósági őrizetből szállítottak kórházba

Minszkben életét vesztette egy fiatal férfi, akit egy utcai incidenst követően a központi kerületi belügyi igazgatóság hatósági őrizetéből szállítottak kórházba - közölte csütörtökön a tut.by független fehérorosz hírportál.

Bondarenko-halál
Fotó: Twitter
Bondarenko halála miatt tömegek mentek az utcára

A 31 éves Roman Bondarenkót agyi ödémával, koponyaűri vérzéssel, belső agyi sérülésekkel, horzsolásokkal és zúzódásokkal szállították szerdán éjjel kórházba. Életét többórás műtéti beavatkozás ellenére sem tudták megmenteni.

Az eset úgy kezdődött, hogy szerdán éjszaka civil ruhás emberek jelentek meg a kormányellenes aktivisták körében népszerű, "Változás terének" nevezett helyszínre, és letépkedték a tüntetők által használt fehér-piros-fehér szalagokat - az ellenzéki nemzeti zászló színeit - az épületekről. Verekedés tört ki, amely után Bondarenkót a civil ruhások magukkal vitték. A férfit később a minszki központi kerületi belügyi igazgatóságról szállították kórházba azzal, hogy "a verekedés során megsérült".

A tut.by szerint a rendőrség vizsgálatot folytat a történtek felderítésére. A fehérorosz belügyminisztérium és egészségügyi minisztérium eddig nem reagált megkeresésekre.
Telegram-csatornáján a Litvániában tartózkodó Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető, volt elnökjelölt Bondarenkót "egy embertelen rendszer ártatlan áldozatának" nevezte.

A tut.by közölte, hogy a "Változások terén" emberek gyülekeznek, és mécseseket helyeznek el Bondarenko emlékére.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta rendszeresek a tömegtüntetések, az ellenzék szerint ugyanis Aljakszandr Lukasenko csalással szerezte meg hatodik elnöki megbízatását. A tiltakozók az elnök távozását, a rendőri erőszak kivizsgálását, a politikai foglyok szabadon bocsátását, új választás kiírását követelik. Az Európai Unió a Cihanouszkaja által kezdeményezett Koordinációs Tanácsot ismeri el a fehérorosz társadalom legitim képviselőjének.

Megosztás
Címkék