2022. április 19., 19:26

Miért olyan fontos a Donbasz Oroszországnak?

A Magyar Nemzet elemzést közölt arról, miért fontos az ukrajnai Donbasz Oroszország számára.

Kell az oroszoknak
Fotó: Facebook/ma7
Donbasz - térképen és falfirkán

Az ukrán tisztviselők és nyugati hírszerzők az elmúlt napokban egyaránt arról beszélnek, hogy az orosz invázió újabb szakaszaként a kelet-ukrajnai Donbasz régióban indulhat meg az orosz egységek nagyszabású offenzívája

- olvasható a cikkben.

Az itt élőknek nem ismeretlen a háború, nyolc éve folyamatosak az összecsapások az ukrán védelmi erők és a szeparatista „népköztársaságok” közt, igaz, a mostaninál alacsonyabb intenzitással. De miért ilyen fontos a régió Oroszország számára?

A kérdésre a szerző szerint következő a válasz:

A Donbasz régió kifejezetten fontos gazdasági szempontból. Itt rejlik Európa negyedik legnagyobb kőszéntartaléka, melyből becslések szerint körülbelül tízmilliárd tonna termelhető ki. Ez azért is lényeges, mivel Ukrajna többi része inkább mezőgazdasági területekből áll, a Deutsche Welle német hírportál 2014-es cikke szerint az ukrán GDP közel húsz százalékát adta a régió, miközben mindössze az ország lakosságának körülbelül tíz százaléka lakott itt.

A területek ugyanakkor nem csak szénben gazdagok, több kelet-ukrajnai gyár fontos nyersanyagokat és termékeket szállított az orosz védelmi ipar számára, többek közt olyan speciális acélt, melyet az orosz harckocsik gyártásánál használtak, több tartalék alkatrészt a különböző rakétákhoz, valamint egyes harci helikopterek motorját is itt gyártották. Ezt aztán Kijev 2014-ben felfüggesztette.

A cikkíró úgy látja: annak ellenére azonban, hogy nyersanyagokban gazdag, az ország más részeihez képest iparilag fejlett vidékről van szó, a nyolc éve tartó háború rombolása miatt már korántsem annyira fontos terület, mint például a Szovjetunió idején volt.

Akkoriban a Donbasz ténylegesen a szovjet nehézipar központjának számított, a rendszerváltást követően azonban jelentősége csökkent. Az évtizedeken át tartó „aranykor” azonban hozzájárult ahhoz, hogy a régió viszonylag saját útját járva tudott fejlődni. Fontos még kiemelni azt is, hogy ez a terület – Ukrajna más részeivel ellentétben – nem került különböző európai birodalmak fennhatósága alá, az elmúlt évezred nagy részében töretlen volt az orosz ellenőrzés a régióban.

A szovjet propaganda a Donbaszt Oroszország szíveként jellemezte, amely elképzelés a Szovjetunió felbomlását és Ukrajna függetlenedését követően is fennmaradt az orosz vezetés Ukrajnáról alkotott képében. Nyugati szakértők gyakran emlegetik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök végső célja lehet a Szovjetunió feltámasztása, Oroszország fennhatóságának kiterjesztése a volt tagállamok területére. Amennyiben valóban ez a cél, úgy a Donbasz régió kiemelt jelentőséggel bírhat ebből a szempontból, tekintve, hogy a térség volt a Szovjetunió egyik ipari és nyersanyagközpontja.

Ennek némileg ellentmond a CNN által közvetlenül a háború kitörése előtt készült felmérése, melynek eredményeiből az látszik, hogy az itt élők mindössze tizennyolc százaléka gondolja úgy, hogy Oroszországnak és Ukrajnának egy országgá kellene válnia.

Ugyanakkor a donbaszi lakosok negyvenöt százaléka szerint az orosz és ukrán nép ugyanaz, ez lényegesen nagyobb arány az országos átlaghoz képest, ami huszonnyolc százalék. A legutolsó, 2001-es népszámlálási adatok alapján egyébként a régióban élők mindössze valamivel több mint fele ukrán nemzetiségű, míg egyharmaduk orosznak vallotta magát – ezek az arányok azonban az elmúlt húsz évben, főként az elmúlt nyolcban, sokat változhattak.

A Donbasz elfoglalása vigaszdíj lehet, miután Kijevet nem sikerült bevenniük a támadóknak – fogalmazott Samir Puri, az International Institute for Strategic Studies hibrid hadviseléssel foglalkozó kutatója.

Való igaz, amennyiben sikerülne jelentős sikereket elérnie az orosz egységeknek, az mind a katonák moráljának, mind Moszkva tárgyalási pozíciójának kedvezne. Ezenfelül pedig Mariupol elfoglalásával létrejöhetne a Putyin által áhított szárazföldi híd a Krím félsziget és a Donbasz régió között. Azonban ez korántsem lesz könnyű feladat.

A nyolc éve tartó harcok miatt ezeken a területeken a legtapasztaltabb ukrán egységek állomásoznak, a frontvonal pedig kifejezetten jól felszerelt.

Amennyiben sikerülne az itteni területek nagy részét orosz ellenőrzés alá vonni, az bizonyos utánpótlásbeli problémákat is megoldana a háború további szakaszaira nézve. Ugyanakkor a donbaszi offenzíva kétélű fegyver: ha az ukrán védelmi erők fel tudják tartani az orosz csapatokat, akkor Moszkva inváziója végleg kudarcba fulladhat

- zárja cikkét a Magyar Nemzet.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.