2023. augusztus 21., 08:16

Mexikónál ért partot a Hilary trópusi vihar

Partot ért vasárnap Mexikó észak-nyugati részén a Hilary trópusi vihar, és az Egyesült Államok délnyugati részét fenyegeti. Eddig a Hilary egy emberéletet követelt.

Hillary trópusi vihar
Fotó: youtube.com

A Hilary, amely hurrikánból trópusi viharrá szelídült, továbbra is veszélyes. Közép-európai idő szerint vasárnap este (helyi idő szerint késő délelőtt) 100 km/h sebességű szelek söpörtek végig Alsó-Kalifornia-félszigeten, az amerikai San Diego várostól 340 kilométerre délre - közölte az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ (NHC).

Gavin Newson, Kalifornia kormányzója veszélyhelyzetet hirdetett  az amerikai állam déli területének legnagyobb részén. A Tijuana mexikói várossal határos amerikai San Diegóban veszélyes árvizekre készülnek.

Az amerikai haditengerészet közölte, hogy a hajók és a tengeralattjárók a vihar érkezése előtt kihajóznak a San Diegó-i kikötőből a tengerre.
Helyi idő szerint vasárnap délután tornádók is keletkezhetnek Colorado állam egyes részein, illetve a Mojave-sivatagban.

Az amerikai katasztrófa-elhárítási hivatal csapatokat küldött azokba a térségekben, ahol a Hilary várhatóan elhalad.

Nancy Ward, Kalifornia kormányzójának katasztrófa-elhárítási hivatalának igazgatója szerint a Hilary az elmúlt tíz évben az Egyesült Államokat ért egyik legsúlyosabb vihar lehet.

Joe Biden amerikai elnököt, aki a családjával a Kalifornia és Nevada határán lévő Tahoe-tónál nyaral, szombaton tájékoztatták a viharral kapcsolatos előkészületekről - közölte a Fehér Ház.

A mexikói Alsó-Kalifornián elhaladva a Hilary és a szélvihart kísérő özönvízszerű esőzés egy ember halálát okozta és több létesítményt megrongált. Az áldozat autóját a hirtelen megemelkedett esővíz sodorta el - közölte a mexikói polgári védelem, amely esetleges fölcsuszamlásokra és eltorlaszolt utakra figyelmeztetett Alsó-Kaliforniában.

A Hilary az évszak első trópusi vihara, amely partot ér a Csendes-óceán partvidékén.

Alsó-Kalifornia állam - ahol Tijuana található - kormányzata ideiglenes menedékeket nyitott meg.

A mexikói kormány közel 19 ezer katonát küldött a vihar által leginkább sújtott államokba, az áramszolgálató 800 fős személyzettel és több száz járművel készül az esetleges áramkimaradások elhárítására.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.