2021. december 4., 13:37

Merkel a koronavírus veszélyeire figyelmeztetett utolsó üzenetében

Angela Merkel leköszönő német kancellár utolsó heti videoüzenetében arra szólította fel Németország lakóit, hogy vegyék komolyan a koronavírust, és oltassák be magukat.

merkel
Fotó: TASR/AP
Merkel megy, Scholz marad...

"A negyedik hullám közepén vagyunk, a helyzet nagyon komoly, az ország egyes részeiben pedig drámainak nevezhető" - figyelmeztetett Merkel szombaton. Minden oltás számít - nyomatékosította a kancellár. Emlékeztetett: az intenzív osztályok túlterheltek, ami miatt több súlyos beteget kevésbé zsúfolt kórházakba kellett átszállítani.

A halottak száma "szörnyen magas", a "hátrahagyott családtagok és barátok pedig összezavarodottak, tanácstalanok és tehetetlenek" - tette hozzá.

Merkel szerint a helyzet különös keserűségét az adja, hogy a halálesetek többsége az oltással elkerülhető lenne. A távozó kancellár egyúttal megköszönte az emberek megfontoltságát és belátását, valamint azt, hogy saját maguk és polgártársaik védelmében betartják a koronavírus-járvány miatti óvintézkedéseket. "Önök vannak többségben országunkban" - mondta. "Nap mint nap tanúbizonyságot tesznek a polgári lelkületről, amely olyan csodálatossá teszi országunkat, és amely nélkül egyetlen kancellár és egyetlen kormány sem érhet el semmit" - fűzte hozzá.

A következő nehéz heteket csak közös erőfeszítéssel lehet átvészelni - jelezte Merkel. "Szívemből kívánom, hogy közösen sikerüljön" - jegyezte meg.

Merkel a következő héten távozik tisztségéből. Helyét Olaf Scholz veszi át, aki a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a Szabad Demokrata Párt (FDP) szövetségét fogja vezetni.

Megosztás
Címkék