Merkel: a klímaváltozás ügyének kezelése társadalmi szakadékokat eredményezhet

2020. január 23., 21:00
ma7 | MTI

A világnak teljes mértékben meg kell változtatnia módszereit a globális felmelegedés megfékezéséért, eközben törekednie kell arra, hogy elkerülje a klímaváltozással kapcsolatos társadalmi megosztottságot –jelentette ki csütörtökön Angela Merkel német kancellár a davosi Világgazdasági Fórumon.

Fotó: TASR/AP

A szén-dioxid nettó kibocsátásának megszüntetésére irányuló uniós cél eléréséhez „történelmi jellegű átalakítási folyamatokra” van szükség – mondta Merkel a világ és vállalatok vezetőinek éves találkozóján a svájci Davos városában. Az embereknek teljesen meg kellene változtatniuk életmódjukat és üzleti tevékenységeik módját, de annak tétje, hogy „elérjük a párizsi megállapodás célkitűzéseit”, a túlélés tétje – fogalmazott a legnagyobb uniós gazdaság vezetője.

Az éghajlatváltozáshoz való hozzáállás egyre növekvő szakadékot hoz létre az „ifjúság türelmetlensége” – ahogyan azt a klímaaktivisták látják – és a klímaszkeptikusok között –  figyelmeztette a jelenlévőket a német kancellár.

Olyan időket élünk, amikor a tények és az érzelmek versengenek egymással”

– fogalmazott.

Merkel annak veszélyére is felhívta a figyelmet, hogy az éghajlatváltozás ügye „hatalmas feszültségeket” válthat ki a városban és vidéken élők között, előbbiek ugyanis könnyebben vehetik igénybe az alacsony kibocsátású közlekedést, míg utóbbiak kénytelenek autókkal közlekedni.

A német kancellár elmondta: rendkívül aggasztja az, hogy a környezetvédelmi kérdéseket illetően eltérő véleményeket valló emberek már nem hajlandóak szóba állni egymással. „Olyan világban élünk jelenleg, ahol a kommunikáció hiánya talán még inkább jelen van, mint a hidegháború idején, amikor a különböző felek között rendes kommunikációs csatornák voltak” – jelentette ki. „Ez egyenesen katasztrófába vezet minket. Felül kell emelkednünk ezen” – mondta.

Mint arra a dpa német hírügynökség emlékeztet, Merkel üzenete szöges ellentétben áll a Világgazdasági Fórumot megnyitó Donald Trump amerikai elnök beszédével, aki az éghajlatváltozás kérdésével kapcsolatban azt hangsúlyozta:

el kell utasítani a pusztulás örök prófétáit, és apokaliptikus előrejelzéseiket, ők a múlt őrült jövendőmondóinak örökösei”.

A német kormány a múlt héten kidolgozta azt a tervet, amelynek értelmében 2038-ig fokozatosan felszámolja a széntüzelésű erőművek használatát, több milliárd euróval kárpótolva a folyamat veszteseinek számító energiacégeket és térségeket. Németország ezenkívül azt is tervezi, hogy 2022-re leállítja a nukleáris energiatermelést.

A Davosban elmondott beszédében Merkel arra is felszólította az Európai Uniót, hogy vállaljon aktívabb szerepet abban, hogy élen jár a technológiai fejlesztésekben, és a külpolitikában.

A német kancellár úgy vélekedett, hogy a közösségnek közös politikát kellene kidolgoznia a Kínával való kapcsolatait illetően.

A szeptemberi lipcsei EU-Kína-csúcs napirendjén kiemelt szerepet kaphat a kínai kibocsátás-kereskedelmi rendszer bevezetése – mondta Merkel, aki reményét fejezte ki az együttműködéssel kapcsolatban e területen. A tárgyalásoknak összepontosítaniuk kell az aktív kínai külpolitikára olyan régiókban, mint például Afrika – jelentette ki a német kancellár, hozzátéve, hogy az EU-nak is aktívabb szerepet kellene vállalnia ott.

„Talán le tudjuk fektetni a normákat és szabványokat, hogy hogyan birkózzunk meg ezzel” – mondta a tárgyalásokra tekintettel.

Kövesse facebook oldalunkat is!