2023. július 6., 11:26

Mérgező nitrátgáz ölt meg több embert a Dél-afrikai Köztársaságban

Legalább 16 ember, közülük három gyerek életét vesztette és ketten megsérültek egy dél-afrikai településen, Johannesburg térségében, miután egy fémpalackból illegálisan kibányászott arany feldolgozásához használt, mérgező nitrátgáz szivárgott ki - közölte a gautengi tartományi kormány vezetője, Panyaza Lesufi szerda éjjel.

Dél-Afrikai Köztársaság gázszivárgás
Fotó: TASR/AP

A helyi rendőrség beszámolója szerint

13 felnőtt mellett egy tizenöt, egy hat- és egy egyéves gyerek is életét vesztette. A két sérültet további kezelésekre kórházba szállították.

A mentőszolgálat szóvivője, William Ntladi elmondása szerint a balesetet egy fémházban tárolt gázpalackból szivárgó nitrát okozta, amelyet arra szoktak használni, hogy a kibányászott ércből elkülönítsék a tiszta fémet.

A Johannesburg környékén található, aranyban gazdag területeken törvényellenesen próbálkozó bányászok gyakorta ereszkednek alá lezárt és használaton kívüli bányákba, hogy felszínre hozzák a hátramaradt készleteket.

A bányászatért felelős dél-afrikai minisztérium korábbi bejelentése szerint a közelmúltban 31 illegális bányász életét vesztette gázrobbanás következtében egy használaton kívüli bányában az ország középső részén található Welkom városában is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.