2021. június 7., 16:27

Merényletet vizionál a francia radikális baloldal vezetője az elnökválasztás előtt

A teljes francia politikai elit elítélte hétfőn a radikális baloldal vezetőjének, Jean-Luc Mélenchonnak azon előző napi megjegyzését, amely szerint a "rendszer" valamilyen "súlyos incidenssel vagy gyilkossággal" fogja megzavarni a jövő évi elnökválasztást azért, hogy "a muzulmánokra lehessen mutogatni".

szélsőbaloldal
Fotó: TASR/AP

A France Inter közrádió egyik politikai műsorában az ellenzéki politikus és pártja, a Lázadó Franciaországnak vezetője és elnökjelöltje vasárnap azt állította, hogy minden elnökválasztást egy "nagyon súlyos esemény" szokott megzavarni. Majd hozzátette, hogy "ez az egész előre meg van írva".  

Majd meglátják az elnökválasztási kampány utolsó hetében lesz egy súlyos incidens vagy gyilkosság. Mint a Merah volt 2012-ban. Vagy (2017-ben) a merénylet az utolsó héten a Champs-Elysées-n ... lesz egy súlyos esemény, amellyel ismét a muzulmánokra lehet mutogatni és polgárháborút emlegetni

- fogalmazott Mélenchon.

Mohamed Merah több mint egy hónappal az elnökválasztás előtt 2012. március 11. és 19. között hét embert ölt meg a dél-franciaországi Toulouse-ban és az onnan 50 kilométerre lévő Montaubanban: három francia katonát, majd egy zsidó iskola három tanulóját és egy tanárát. A merénylővel március 22-én végeztek az elfogására kiérkező kommandósok, miután nem volt hajlandó megadni magát.

Öt évvel később egy iszlamista, Karim Cheurfi árpilis 20-án rálőtt egy rendőrségi furgonra a párizsi Champs-Élysées sugárúton, a Diadalív közelében, három nappal a francia elnökválasztás első fordulója előtt. A gépkocsi sofőrje életét vesztette, két másik rendőr pedig megsérült. A támadóval a helyszínen végeztek a rendőrök.

Jean-Luc Mélenchon kijelentését elsőként ítélte el a Mohamed Merah által megölt egyik katona anyja, Latifa Ibn Ziaten,

aki maga is muzulmán, és rendszeresen nyilvánosan szót emel az iszlamizmus ellen.

Szerinte "elfogadhatatlan" az, amit a radikális baloldali politikus mondott, és a terrortámadások áldozatai iránti tiszteletre szólította fel.

Az aki ennyire demagóg, nem lehet köztársasági elnök

- jelentette ki Valérie Rabault, a szocialisták nemzetgyűlési frakcióvezetője, aki szerint "elfogadhatatlan a 2012-es merényletek szörnyűségét egy választási machinációként" beállítani.  

Aurore Bergé, a kormányzó Köztársaság lendületben képviselője a Twitteren "a szégyenletesnél is többnek" nevezte a kijelentést, míg Marlene Schiappa, az állampolgári jogokért felelős kormánytag szerint az ellenzéki vezető kijelentése "a paranoia és az összeesküvés-elmélet keveréke". Cédric O, a digitális kérdésekért felelős államtitkár úgy látja, hogy Mélenchon "köztársasági és politikai hajtörést" szenvedett.  

A jobboldalon Michel Barnier, aki az Európai Unió Brexit-ügyi főtárgyalója volt, és pártja potenciális elnökjelöltje, úgy vélte, hogy

Mélenchon kijelentése méltatlan a köztársasághoz és ahhoz a tisztelethez, amely kijár az áldozatoknak.

A Lázadó Franciaország politikusai szerint azonban a vezetőjük nem hisz az összeesküvés-elméletekben, hanem a mondandójával elsősorban "a szélsőjobboldalt célozta".

Azt akarta mondani hogy a gyilkosok, akik ilyeneket csinálnak, tudják, mikor kell csinálni

- vélte Clémentine Autain, a radiális baloldali párt párizsi képviselője.

Mélenchon a szélsőjobboldalt célozta, amely idegengyűlölő, jogellenes és köztársaság-ellenes kijelentésekre használja ki azt, ami történik

- tette hozzá.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.