Mellékhatásként fog szerepelni a vérrögképződés az AstraZeneca vakcinájánál

2021. április 7., 18:34
ma7 | MTI

A vizsgálatok szerint lehetséges az összefüggés a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek korábban jelzett nagyon ritka esetei és az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyaga között, a vakcina előnyei azonban továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait - közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdán.

Fotó: TASR/AP

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű ügynökség közleményében kiemelte: a brit-svéd gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem Vaxzevria névre keresztelt oltóanyaga esetében a vérrögképződés esetleges veszélyét fel kell tüntetni a vakcina "nagyon ritka mellékhatásaként".

Az EMA értékelése alátámasztja, hogy az AstraZeneca vakcinája biztonságos, és hatékonyan képes megelőzni a koronavírus okozta betegséget, csökkenti a kórházi kezelés és halálesetek kockázatát - tették hozzá. Hangsúlyozták, hogy a koronavírus okozta elhalálozás kockázata sokkal magasabb, mint a vérrögképződés esetleges, nagyon ritka előfordulása. Az ügynökség nem javasol semmiféle korlátozást az oltóanyag alkalmazása tekintetében a 18 éveseknél idősebbek esetében - közölték.

Kiemelték: a vérrögképződéssel járó megbetegedés, amely a trombociták számának alacsony számával áll összefüggésben néhány esetben, eddig igen alacsony arányban fordult elő az AstraZeneca cég termékével beoltottak körében. Az Európai Unió országaiban és Nagy-Britanniában több mint 25 millió, AstraZeneca-vakcinával beoltott között alig néhány tucat esetben jelentettek vérrög kialakulásának esetleges veszélyét, közöttük 18 halálesetről számoltak be.

2021. április 7., 11:10 Frissítve: ápr. 8. 07:55

Közel negyedmillió ember marad második adag vakcina nélkül Szlovákiában, ha leállítják az oltást az AstraZenecával

Az Európai Gyógyszerügynökség tegnap este cáfolta, hogy megtalálták volna az összefüggést a brit-svéd oltóanyag és a véralvadási zavarok között.


A jelentett esetek többsége 60 év alatti nőknél fordult elő az oltást követő két héten belül. Az ügynökség szerint a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján azonban nem azonosítható specifikus kockázati tényező sem a nemek, sem pedig kor alapján. Az esetek kivizsgálása folytatódik - közölték.

Hozzátették, az ügynökség illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) a vérrögképződés esetleges veszélye esetén az azonnali szakorvosi konzultáció fontosságát hangsúlyozza. Vérrögképződésre, vagy a vérlemezkék alacsony számára utaló jelek korai felismerése elkerülheti az esetleges szövődmények kialakulását - mondták.

A beoltottaknak haladéktalanul orvoshoz kell fordulniuk, ha esetükben légszomj, mellkasi, vagy hasi fájdalom, fejfájás, vagy homályos látás tünetei jelentkeznek, illetve akkor, ha duzzanatot figyelnek meg a lábban, vagy apró vérfoltok jelennek meg a bőr alatt az injekció beadásának helyén kívül.

Elmondták azt is, hogy az uniós gyógyszerügynökség vizsgálatot folytat az ez idáig uniós használatra engedélyezett valamennyi vakcina, köztük a Pfizer/BioNtech, a Moderna és a Johnson & Johnson oltóanyagai esetleges mellékhatásainak kiderítésére is.
Az EMA azért végzett rendkívüli vizsgálatot, mert március elején és azóta több ország bejelentette: elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztik az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében. A korlátozást egyes országok azóta feloldották, mások megerősítették.

A szlovákiai következmények

Az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL) Magdaléna Jurkemíková szóvivő elmondása szerint már tájékoztatta a vizsgálati eredményekről az egészségügy-minisztériumot, hogy megkezdődhessen az eszmecsere a szlovákiai oltási stratégiáról.
Az EMA szakértőinek egyelőre nem sikerült azonosítaniuk azokat a kockázati tényezőket, amelyek összefügghetnek a vérrögképződéssel. Emer Cooke, az EMA ügyvezető igazgatója szerint a legvalószínűbb magyarázat ez egyéni immunválasz a beoltottak részéről.

„Nem sikerült azonosítani olyan konkrét rizikófaktorokat, mint a kor, a nem vagy a korábbi egészségügyi komplikációk, mivel ezek a ritka jelenségek mindegyik korcsoportban előfordultak” – pontosított Cooke. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az AstraZeneca vakcina előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatásokat.

Vérrögképződést megfigyeltek az agyban, a hasüregben és az artériákban, bizonyos esetekben a jelenséggel egyidejűleg a vérlemezkék alacsony számát is megfigyelték. Jurkemíková elmondása szerint a vizsgált mellékhatás főként 60 év alatti nőknél fordult elő az oltást követő első két hétben.

A szóvivő hangsúlyozta: vérrögképződés esetén rendkívül fontos a specializált diagnosztika és a kezelés gyors megkezdése. A tünetek korai azonosítása esetén elkerülhetők a súlyos szövődmények. Vérrög jelenlétére utalhat a légszomj, a mellkasi fájdalom, a lábduzzadás, a tartós hasi fájdalom, a gombostűfejnyi, apró vérfoltok megjelenése a bőr alatt (nem a szúrás helyén), illetve az olyan neurológiai tünetek, mint a tartós, intenzív fejfájás vagy a homályos látás.

Kövesse facebook oldalunkat is!