2020. november 1., 14:01

Megvan az időpont: január közepén választ elnököt a CDU

Lezárta a koronavírus-járvány erősödése miatt elhalasztott elnökválasztó kongresszus új időpontja körüli heves belső vitát a német Kereszténydemokrata Unió (CDU), az elnökjelöltek megállapodása szerint a legnagyobb német kormánypárt január közepén választ új vezetőt - jelentették vasárnap német lapok.

Fotó: TASR/AP

A megállapodást a három elnökjelölt között közvetítő főtitkár, Paul Ziemiak jelentette be szombat este egy Twitter-bejegyzésben, amelyben kiemelte, hogy a járvány miatt "nehéz időkben Németországnak különösen fontos a CDU egysége".

A jelöltek közösen felkérik a párt vezetőségét, hogy szervezze meg január közepére a kongresszust. Ha a járványhelyzet engedi, tartsák hagyományos formátumban, vagyis az 1001 küldött személyes részvételével.

Ha ez nem lehetséges, rendezzenek párhuzamosan zajló regionális tanácskozásokat, amelyeken egyszerre közvetítik a felszólalásokat, majd egyszerre szavaznak. Ha ez sem lehetséges, legyen online pártkongresszus digitális szavazással - áll a megállapodásban. A CDU eredetileg április 25-re ütemezte rendkívüli elnökválasztó kongresszusát, amelyet a koronavírus-járvány miatt elnapoltak, majd összevontak a december 4-re tervezett rendes és tisztújító kongresszussal. Október végén a párt vezető testületei úgy határoztak, hogy a járvány újabb hulláma miatt határozatlan időre ismét elhalasztják.

A leginkább esélyesnek tartott elnökjelölt, Friedrich Merz - aki nem tagja a vezetőségnek - élesen bírálta a döntést, szerinte befolyásos pártfunkcionáriusok meg akarják akadályozni, hogy megszerezze az elnöki tisztséget, és valójában nem a fertőzésveszély miatt törekedtek a választás újabb elhalasztására, hanem azért, hogy időt nyerjenek az általuk támogatott jelöltnek, Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnöknek, aki a járványhelyzet elhibázott kezelése miatt lemaradt a versenyben.

Friedrich Merz nyilvánosság előtt kifejtett bírálata feszültséget keltett a pártban, és számos politikai elemző arra a megállapításra jutott, hogy a CDU elveszítheti egyik legnagyobb erősségét, az egységét, ami nagyban hátráltathatja a koronavírus-járvány miatti súlyos egészségügyi és gazdasági válság megoldását.

A szombati megállapodással megszűnt a konfliktus. "Jó kompromisszumra jutottunk" - írta a Twitteren Friedrich Merz. Üdvözölte a megegyezést Armin Laschet és a harmadik - legkevésbé esélyesnek tartott - elnökjelölt, Norbert Röttgen, a szövetségi parlament (Bundestag) külügyi bizottságának elnöke is. A CDU távozó elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer - Angela Merkel kancellár kormányának védelmi minisztere - még a koronavírus-járvány előtt, februárban jelentette be, hogy nem indul kancellárjelöltként a következő Bundestag-választáson, ezért lemond a pártelnöki tisztségről, mert úgy véli, hogy ugyanannak a politikusnak kell lennie a párt elnökének és kancellárjelöltjének.

Közölte, hogy utódja kiválasztásáig ellátja a pártelnöki feladatokat.

A CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége messze a legnagyobb politikai erő Németországban. Választói támogatottsága a legutóbbi, vasárnap ismertetett felmérési adatok szerint 35 százalékos, 16 százalékponttal meghaladja a második helyen álló Zöldek 19 százalékos támogatottságát.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!