2020. március 25., 09:24

Megtámadtak Kabulban egy szikh szentélyt

Fegyveresek támadtak egy szikh szentélyre Kabulban szerdára virradóra, legkevesebb négy embert megöltek, helyszíni beszámolók szerint a támadók körülbelül 150 embert, nagyrészt nőket és gyerekeket túszul ejtettek.

Afganisztán-szikhek
Narendra Singh Khalsa afganisztáni képviselő
Fotó: ma7

Az afgán belügyminisztérium közlése szerint a biztonsági erők és a támadók közt tűzharc bontakozott ki, amely jelenleg is tart. A Tolonews című afgán hírportál szemtanúkra hivatkozva robbanásokról számolt be.

A helyszínre érkezett Narendra Sing Khalsa, az afgán parlament szikh képviselője is, aki újságíróknak azt mondta, a szentélyben főleg nők és gyerekek vannak.

Tárik Arján belügyi szóvivő szerint a támadók közt négy öngyilkos merénylő is van.

A támadás elkövetését egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára. Ebben a hónapban az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyveresei már megtámadtak egy kabuli, síiták által szervezett emlékünnepséget, és több mint húsz embert megöltek.

Zabihullah Mudzsáhid, a kormányellenes, fegyveres tálibok egyik szóvivője Twitteren leszögezte: nem ők az elkövetők.

A szunnita többségű Afganisztánban a szikhek - a síitákkal együtt - gyakran válnak diszkrimináció áldozatává. A szélsőséges tálib kormányzat idején sárga karszalag viselésére kötelezték őket, noha a rendelkezés betartását nem ellenőrizték.

Az elmúlt években Afganisztán hindu és szikh közösségének nagy része Indiában keresett menedéket, a szikhek közül már csak körülbelül ezer maradt az országban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.