2023. június 16., 11:38

Megtalálták a lezuhant észak-koreai űrrakéta roncsait

A dél-koreai hadsereg pénteken bejelentette, hogy megtalálta a két héttel ezelőtt lezuhant észak-koreai űrrakéta roncsának egy nagyobb darabját.

Árulkodó
Fotó: Twitter

A roncsdarab Szöul feltételezése szerint annak az észak-koreai katonai felderítő műholdat szállító rakétának a kilövés második fázisánál használt része, amelyet sikertelenül próbáltak fellőni május végén.

A henger alakú roncsdarabot a Sárga-tengerből emelték ki csütörtök este - jelentette be a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága pénteken.

A szöuli televíziós csatornák beszámolója szerint a 12 méter hosszú roncsdarabot egy dél-koreai haditengerészeti támaszpontra szállítják, hogy ott amerikai szakértőkkel közösen vizsgálják meg. Szöul reményei szerint a vizsgálat további információkkal szolgál az észak-koreai rakétaprogram helyzetéről és fejlettségi szintjéről. Az űrrakéták és a nagyhatótávolságú rakéták működési elve nagyrészt ugyanazon a technológián alapul.

Észak-Korea május 31-én, röviddel az első katonai felderítő műholdjának fellövést követően elismerte, hogy műszaki hiba történt. A hordozórakéta a dél-koreai Eocsheonkto szigettől 200 kilométerre nyugatra zuhant a nyílt tengerbe.

A dél-koreai hadsereg már akkor bejelentette, hogy kiemeltek egy roncsdarabot a tengerből, amelyről feltételezték, hogy a lezuhant hordozórakéta egy darabja. Szöul folytatja a további roncsdarabok keresését.

Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea mind elítélték a sikertelen rakétakilövést, és azzal vádolták meg Phenjant, hogy az ország interkontinentális ballisztikus rakétaprogramjához (ICBM) szorosan kapcsolódó technológiát tesztelt a mostani rakétakilövéssel.

Az ENSZ vonatkozó tiltó határozatai ellenére Észak-Korea tovább növelte a ballisztikusrakéta-kilövési tesztjeinek a számát, amelyek a különböző kategóriáktól függően akár nukleáris robbanófejjel is felszerelhetők.

Észak-Korea szinte teljes nemzetközi elszigeteltségében lényegében fittyet hány az ENSZ-határozatokra és tilalmakra.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.