2021. november 20., 09:42

Mégsem büntethetik kémiai kasztrációval a visszaeső nemierőszak-tevőket Pakisztánban

Pakisztánban eltávolították a héten elfogadott nemi erőszak elleni törvényből azt a rendelkezést, amely lehetővé tette volna a visszaesők kémiai kasztrációját - közölte pénteken egy kormánytisztviselő.

erőszak, nem erőszak, bántalmazás
Fotó: pixabay.com

Malíka Bokhári jogért és igazságszolgáltatásért felelős parlamenti titkár egy iszlámábádi sajtótájékoztatón elmondta: a módosítást azután hozták, hogy a legfőbb pakisztáni vallási testület, az Iszlám Ideológiai Tanács úgy találta, az iszlámmal nem összeegyeztethető a kémiai kasztrációt.

Imrán Kán pakisztáni miniszterelnök kormánya a parlament szerdai ülésén fogadta el az említett jogszabályt.

A törvény értelmében a csoportos nemi erőszakban és pedofil cselekményekben részt vevő, visszaeső elkövetőket kémiai kasztrációval sújthatták volna.

Jogvédők és ügyvédek kegyetlennek minősítették ezt a büntetési tételt.

A kormányfő korábban azt állította:

a büntetést azok után akarta bevezetni, hogy szerte a dél-ázsiai országban felháborodást váltott ki az ilyen típusú bűncselekmények növekvő száma,

valamint az egyik eset, amelyben egy nőt az autójából rángatott ki és gyermekei szeme láttára erőszakolt meg két férfi.

A gyógyszerek által előidézett kémiai kasztrációt - amely visszafordítható - büntetésként alkalmazhatják bizonyos szexuális bűncselekmények esetében Lengyelországban, Dél-Koreában, Csehországban és az Egyesült Államok egyes tagállamaiban.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.