2021. május 19., 09:38

Megölték az egyik legismertebb kolumbiai gerillavezért: esélye sem volt, gyakorlatilag kivégezték

Megölték Jesús Santrich-ot, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezet egyik legismertebb egykori parancsnokát, aki elutasította a 2016-os békemegállapodást a bogotái kormánnyal - közölte szerdára virradóra a Segunda Marquetalia nevű kolumbiai disszidens szervezet.

Santrich

A volt gerillavezérrel Venezuelában kolumbiai kommandósok végeztek. A tájékoztatás szerint Santrich, akit az Egyesült Államok kábítószerkereskedelem miatt próbált kézre keríteni, már hosszabb ideje a Kolumbiával szomszédos Venezuela területéről tevékenykedett.

Úgy tudni, az őt szállító teherautót karabélyokkal és gránátokkal támadta meg a kolumbiai kommandós alakulat, amely aztán helikopterrel távozott a rajtaütés helyszínéről.

A bogotái védelmi minisztérium egyelőre nem reagált megkeresésekre. Nem sokkal korábban Diego Molano tárcavezető a Twitteren arról számolt be, hogy igyekeznek megerősíteni Santrich (születési nevén Seuxis Hernández) halálát.

"Hírszerzési információk azt sejtetik, hogy a Santrich fedőnéven ismert bűnözőt és társait megölték állítólagos összecsapásokban tegnap Venezuelában" - írta bejegyzésében Molano. Hozzátette, ha ez igaznak bizonyul, akkor mindez azt fogja bizonyítani, hogy Venezuela kábítószerbűnözőket rejteget.

A venezuelai hadsereg és a különböző fegyveres csoportok, így az egykori FARC gerillák között a drogkereskedelem ellenőrzése miatt harcok bontakoztak ki márciusban. Molano akkor az erőszakhullámot hibáztatta azért, hogy ezrek menekültek el Kolumbiába.

Az Egyesült Államok tavaly tízmillió dollár jutalmat ajánlott Santrich, illetve társa, Iván Marquez (igazi nevén Luciano Marin) volt gerillaparancsnok elfogásához vezető információkért cserébe.

Santrich a 2016-os békemegállapodás értelmében a volt lázadóknak ajánlott tíz kongresszusi hely egyikét foglalhatta volna el, ha nem emelnek vádat ellene hónapokig tartó jogi huzavonát elindítva. Santrich végül 2019 közepén tűnt el, majd az év augusztusában egy videófelvételen Marquezzel közösen azt állította, hogy Iván Duque kolumbiai elnök megszegte a békeegyezményt és ezért ismét fegyvert fog ragadni a kolumbiai kormánnyal szemben.

Bogotá 2016-ban kötött békemegállapodást a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőkkel. Mintegy 13 ezer gerilla tette le a fegyvert, másfél ezren azonban megtagadták ezt. Az akkor lezárult, mintegy ötven évig tartó konfliktusban a hivatalos becslések szerint több mint 260 ezren haltak meg, 60 ezren sebesültek meg és 6,9 millióan menekültek el otthonukból.

Megosztás
Címkék