2020. október 25., 18:18

Megkongatták a vészharangot a belga és holland kórházak

Belgiumban és Hollandiában is aggodalomra ad okot a kórházak csökkenő kapacitása, olyannyira megugrott az utóbbi napokban a fertőzöttek száma. A belgák attól tartanak, hogy jövő héten már napi húszezer lehet az új koronavírus-esetek száma. Az Európai Bizottság közben azt kéri a tagállamoktól, hogy legyenek szolidárisak egymással a válságidőben. Ursula von der Leyen köszönetet mondott a Csehországba küldendő magyar lélegeztetőgépekért.

Belga kórház
Fotó: Dirk Waem/Belga
Egy belga kórházban

A koronavírus-járvány egyik európai gócpontjában, Belgiumban a múlt héten átlagosan napi tizenkétezer emberről derült ki, hogy koronavírus-fertőzött. Helyi szakértők szerint a jövő héttől pedig fel kel készülni arra, hogy napi húszezer új beteget regisztrálnak majd, s ezzel minden századik belgiumi lakost fertőzöttként azonosítanak.

Aggasztó fejlemény, hogy ezzel párhuzamosan naponta hatszázan kerülnek kórházba a koronavírus miatt, ami az egészségügyi ellátórendszer egészét veszélybe sodorja. A belga szövetségi kormány pénteken döntött szigorító intézkedésekről, ezek egyikeként az összes nem sürgős műtét elhalasztását kérték az egészségügyi intézményektől. Az ország három kórházszövetsége is kritizálta az új bejelentést, mondván: az hatástalan, s nem fogja megakadályozni az egészségügyi rendszer összeomlását.

A belgiumi kórházaknak november 2-ig az intenzív osztályaik hatvan százalékát kell elérhetővé tenniük a koronavírusos betegek számára. Ez összesen 1200 intenzív és 4800 általános kórházi ágy felszabadítását jelenti. Ennél csak egy szigorúbb forgatókönyv van, amely 2000 intenzív osztályi és 8000 általános kórházi ágy igénybevételét kívánja meg.

Közben a szomszédos Hollandia – akárcsak a járvány első hulláma során – megkezdte a betegek Németországba szállítását. Észak-Rajna–Vesztfália tartomány korábban jelezte: amennyiben szükség van rá, összesen nyolcvan kórházi férőhelyet tudnak felszabadítani holland betegeknek. A hét végén egyelőre két koronavírusos beteget szállítottak Hollandiából német kórházakba, azonban az orvosi szakszervezetek a közeljövőben ennél nagyobb ütemben szeretnének osztozni a terheken, ugyanis a legnagyobb Benelux államban is csökken a kórházi kapacitás. Jelenleg több mint 2100 hollandiai lakos van kórházban koronavírus miatt, s több mint ötszázan az intenzív osztályon fekszenek.

A holland megbetegedések gyors üteme a hatóságokat is meglepte: az RIVM korábban úgy készült, hogy az ötszáz intenzív osztályos esetet legkorábban október legvégén érik el, de sajnos ez egy héttel korábban bekövetkezett.

A European Council on Foreign Relations (ECFR) nevű berlini központú agytröszt egyébként márciustól szeptember közepéig mérte, hogy az EU-államok mennyire szolidárisakkal egymással a válság során.

Az egészségügyi eszközöket, logisztikai és diplomáciai segítségnyújtást számbavevő felmérés szerint Németország és Franciaország nyújtotta uniós szinten a legtöbb segítséget, az uniós motorállamokat pedig Magyarország követi a listán.

Az EB elnöke, Ursula von der Leyen twitter bejegyzésében megosztotta a cseh miniszterelnök köszönetét a 150 magyar lélegeztetőgépért.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.