2021. október 23., 15:46

Megkezdődött Salvini pere, kötelességmulasztással és emberrablással vádolják

Megkezdődött szombaton a szicíliai Palermóban Matteo Salvini pere, amelyben a volt olasz belügyminisztert azért vonják felelősségre, mert 2019 nyarán csaknem három hétig nem engedte egy spanyol hajón Szicíliához érkezett illegális bevándorlók partraszállását.

Matteo Salvini
Fotó: TASR/AP

Az ügyészség kötelességmulasztással és emberrablással vádolja Salvinit.

Matteo Salvini 2018-2019-ben volt belügyminiszter az Öt Csillag Mozgalom és a jobboldali Északi Liga kormánykoalíciója idején.

Miniszterként keményen fellépett az olasz partokhoz érkező, migránsokat szállító hajókkal szemben,

több alkalommal megakadályozta a hajók kikötését, és követelte az Európai Uniótól, hogy enyhítsen az illegális bevándorlás kezelésével járó Olaszországra nehezedő terheken.

A perben érintett Open Arms spanyol civil szervezet hajója csaknem három hétig vesztegelt a szicíliai partoknál,

a fedélzetén 147 emberrel, akiket Líbia közelében vettek fel. Több bevándorló a vízbe vetette magát kétségbeesésében, miközben a kapitány kérvényezte, hogy a hajó befuthasson egy biztonságos közeli kikötőbe. A várakozás ideje alatt több embert humanitárius vagy egészségügyi okokból partra vittek, és végül Lampedusán engedték partra szállni a még a hajón maradt 83 migránst.

Oscar Camps, az Open Arms vezetője elmondta: igazságszolgáltatást várnak azért a felesleges szenvedésért, amelyet a hajón lévő embereknek át kellett élni abban a 20 napban.

A tárgyaláson tanúként fogják meghallgatni Richard Gere amerikai színészt is,

aki a hajó veszteglése idején felhívást intézett a kikötésük engedélyezésére. Beidézik továbbá Giuseppe Conte volt kormányfőt, Luciana Lamorgese belügyminisztert, Luigi Di Maio külügyminisztert és Joseph Muscat volt máltai miniszterelnököt is - határozott a bíróság szombaton.

Az első tárgyalási napon nagyrészt eljárásügyi részleteket tisztáztak, és a pert december 17-én folytatják.

A bíróság akár 15 éves börtönbüntetést is kiszabhat Salvinire, ha bűnösnek találják.

Megosztás
Címkék