2020. január 11., 10:03

Megkezdődött a szavazás a tajvani elnökválasztáson

Megkezdődött a szavazás a tajvani elnökválasztáson, amelyet valószínűleg a hivatalban lévő elnök, Caj Jing-ven nyer meg, mert nagy előnye volt a népszerűségben még az utolsó felmérés szerint is.

Caj Jing-ven, Tajvan
Fotó: TASR / AP

A szavazóhelyiségek 8 órakor nyitottak ki, és délután 4 órakor zárnak be. A szavazatszámlálás utána azonnal elkezdődik, és estére már várhatók az első eredmények.

A győztes a legtöbb szavazatot megszerző jelölt lesz, és nem kell összegyűjtenie a voksok 50 százalékát.

Caj, a függetlenségpárti Demokratikus Haladás Pártjának (DPP) politikusa - Tajvan első női államfője - a fiatal szavazók megszólítását nevezte a legfontosabbnak pénteki tajpeji kampányzáróján. A választásra jogosult 19,3 millió állampolgárból ugyanis 1,18 millió először szavazhat.

A 63 éves Caj Jing-ven legfőbb kihívója a legnagyobb ellenzéki párt, a Kínával szorosabb kapcsolatok fenntartását pártoló Nemzeti Párt (Kuomintang) jelöltje, Han Kuo-ju, aki korrupcióval és tétlenséggel vádolja a kormányt.

Kampányzáró rendezvényén rávilágított arra, hogy

Tajvan három év alatt hét külföldi szövetségesét vesztette el, akadályozzák csatlakozását különböző nemzetközi szervezetekhez, és a tajvani diplomácia egy helyben topog.

Az elnök pedig korrupt emberekkel veszi körül magát. „A tajvaniaknak új irányra van szükségük a haladáshoz, és ahhoz, hogy visszaszerezzék büszkeségüket” - hangoztatta.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.