Megkezdődött a koronavírus okozta járványhelyzettel foglalkozó uniós csúcstalálkozó Portóban

2021. május 7., 17:16
ma7 | MTI

A koronavírus okozta járványhelyzet, valamint az európai szociálpolitikai menetrend meghatározása szerepel az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek a portugáliai Portóban, pénteken kezdődött kétnapos, nem hivatalos találkozójának középpontjában.

Eu csúcs
Fotó: TASR/AP

Az első napon az uniós tagországok vezetői tanácskozást kezdtek az európai szociálpolitikai menetrend meghatározásának céljával.

Az uniós szociálpolitikai irányvonalakat a következő évtizedre meghatározó menetrend meghatározása mellett a tagállamok vezetői várhatóan megerősítik elkötelezettségüket a szociális jogok európai pillérének végrehajtása mellett.

A csúcstalálkozó szombati napján

az uniós vezetők a koronavírus-járvánnyal összefüggő szociális kérdésekről vitáznak.

Elsősorban arról tanácskoznak, hogy miként ösztönözhető a gazdasági helyreállítás,

majd miként válthatók fel a munkahelyek védelmében tett erőfeszítések a munkahelyteremtés és a munkahelyek minőségének javítását célzó intézkedésekkel.

Megvitatják azt is, hogyan támogathatók azok a fiatalok,

akiket hátrányosan érintett a válság, megzavarva munkaerőpiaci részvételüket, valamint oktatási és képzési terveik megvalósítását.

Az EU-s intézmények és a tagországok vezetői végezetül Narendra Modi indiai miniszterelnökkel tanácskoznak videokonferencia keretében, majd napirendre kerülnek közös érdeklődésre számot tartó kül- és biztonságpolitikai kérdések is.

Kövesse facebook oldalunkat is!