2021. június 2., 14:52

Megjelent a Külügyi Műhely legújabb száma

A Külügyi Műhely c. online tudományos folyóirat 2021. év III. évfolyam 1. lapszáma – a korábbi számokhoz hasonlóan – változatos témakörben publikálta 14 szerző kutatási és tudományos eredményeit. A kiadvány 10 rovatban biztosít megjelenési lehetőséget olyan magyar nyelvű egyetemi hallgatók – elsősorban doktoranduszhallatók – kutatók és oktatók számára, akik kutatási tématerülete nemzetközi fókusszal bír.

Külügyi Műhely
Fotó: Külügyi Műhely

A teljesség igénye nélkül, a 2021/1 lapszámban az alábbi írások láttak napvilágot:

Paládi Renáta a magyar-ukrán kétoldalú kapcsolatépítés jogi, diplomáciai és protokolláris nehézségeit járta körül az 1989 és 1991 közötti időszakban, nagyban építkezve a Külügyminisztérium – ma Külgazdasági és Külügyminisztérium – archív irataira.

Ájben Katalin és Biró Dávid a posztszovjet térség integrációs törekvéseit mutatta be, úgy mint a Független Államok Közösségét, az Eurázsiai Gazdasági Uniót, a Sanghaji Együttműködési Szervezetet és a Türk Tanácsot.

Schvéd Brigitta Kinga – aki egyben a Külügyi Műhely Diplomácia rovat társvezetője is – történelmi fókuszú tanulmányában a felosztási diplomácia gyakorlatát és a hatalmi egyensúly kérdését mutatja meg Lengyelország XVIII. századi példáján keresztül.

Szalay Gábor az 1946 és 1948 között létező jeruzsálemi Magyar Intézet történetét mutatja be a Külügyminisztérium – ma Külgazdasági és Külügyminisztérium – archív iratait feldolgozva.

Bucsi Anikó Domaniczky Endre Ausztrál fővárosok: Sydney, Melbourne, Canberra c. könyvéről készített recenziót.

Gáspár Zsolt, Szívós Alexander és Bujtár Zsolt a „Kriptoeszközök világa a jog és a gazdaság szemszögéből c. konferenciáról készítettek beszámolót, amely írásból az érdeklődők számára elérhető a teljes konferenciakötet hivatkozása is.

Regős Franciska a Nemzetközi Jogi Bizottság 71. ülését ismertette, kitérve a legfontosabb tárgyalási témakörökre.

Stempler Ádám Rory Medcalf Contest for the Indo-Pacific: Why China Won’t Map the Future című könyvéhez írt recenziót.

A teljes lapszám elérhető többek között a Külügyi Műhely Alapítvány honlapjáról, a Magyar Tudományos Akadémia REAL és REAL-J repozitóriumaiban, az Országos Széchenyi Könyvtár Elektronikus Periodika Archívumban, a Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT.hu) oldaláról, valamint a MATARKA felületén.

A fenti felületek közvetlen hivatkozásai a Külügyi Műhely Alapítvány honlapjáról érhetők el.

Megosztás
Címkék