lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2023. október 30., 19:25

Meghalt az iráni lány, akit agyonvertek, mert nem volt rajta fejkendő

A 17 éves lányt a teheráni metrón verték meg október 1-én, ami miatt hetekig feküdt kómában. Október 22-én agyhalottnak nyilvánították, 28-án pedig megerősítették halálát.

armina
Fotó: youtube/reprofotó

Armita Geravand halálát nagy valószínűséggel az iráni erkölcsrendészet okozta, akik leszólították, miután a fejkendője nélkül szállt fel a metróra. Az esetről felvételt készítettek a térfigyelő kamerák.

A videón Armita a két barátjával látható, ahogyan beszállnak a szerelvénybe. Pillanatokkal később a barátai húzták ki az eszméletlen lányt, majd azonnal a teheráni kórházba lett szállítva súlyos agysérüléssel.

A közzétett felvétel csupán a kocsin kívüli eseményeket mutatja. Irán állami médiája nem tette közzé a vagonon belüli felvételeket, pedig tartalmaznak kamerákat. Az ő változatuk szerint a lány alacsony vérnyomás miatt esett össze. Más források alapján viszont az erkölcsrendészettel keveredett bajba, akik egy rövid vita után rátámadtak, mely következtében elesett és beverte a fejét. Azonnal eszméletét vesztette.

A lány barátait az eset után három napig őrizetbe vették. Geravand anyját és a Shargh újság riporterét, aki interjút csinált az édesanyával, úgyszintén letartóztatták. Szabadulásuk után már a lány szülei és barátai is egyetértettek az állami szervek állításával.

Az eset hasonlít a 22 éves korában elhunyt Mahsa Amini incidensére, aki az erkölcsrendészet fogságában vesztette életét múlt év szeptemberében, melyet országos tüntetések követtek, melyek során több mint 500 ember vesztette életét.

A kormány brutálisan csapott le a tüntetőkre, és tovább szigorított a hidzsáb viselésének szabályain. A jelenlegi törvények szerint a nem megfelelő viselésért, akár tíz év börtönbüntetést is kiszabhatnak a megszegőre. Azóta több tucat nő került őrizetbe, köztük Hengameh Ghaziani iráni színésznő is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.