Megbüntettek három amerikai katonát, akik kiszöktek dél-koreai bázisukról

2020. április 22., 11:27
ma7 | MTI

Pénzbírsággal és juttatásaik csökkentésével sújtottak három amerikai katonát, akik az új típusú koronavírus-járvány miatt hozott kijárási korlátozásokat megszegve kiszöktek dél-koreai katonai bázisukról, majd a kerítésen át tértek vissza - közölte a Dél-Koreában állomásozó Nyolcadik Amerikai Hadsereg szerdán.

Korea-US-korona
Fotó: Archívum
Illusztráció

A vizsgálat szerint a Szöultól mintegy 300 kilométerre délre található tegui Camp Walker katonai bázist először egy őrvezető hagyta el, majd a kerítésen vágott lyukon keresztül tért vissza a bázisra. Példáját két közlegény is követte, akik egy szórakozóhelyre mentek, és a megrongált kerítésen át tértek vissza. Az őrvezetőt az őrhely engedély nélküli elhagyása mellett azzal is vádolják, hogy szökésre biztatta társait, a két közlegényt pedig azzal, hogy nem jelentették a kerítésben okozott kárt.

A 3 katonát havi 866 - két hónapon át fizetendő - amerikai dollár bírságra kötelezték, valamint további 45 nap szabadságmegvonásra és különmunkára ítélték őket, és a juttatásaikat is csökkentették.

A Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatok (USFK) több járványvédelmi intézkedést is hoztak a koronavírus elleni védekezés jegyében, egyebek közt korlátozták a bázis elhagyását, és egyúttal szigorították az ezért járó büntetést is. Robert Abrams, a USFK főparancsnoka szerdai Twitter-üzenetében azt közölte, a legénység nagyrésze betartja az új rendelkezéseket.

Azokat pedig, akik a maguk feje után mennek, és ezzel veszélybe sodorják a társaikat, felelősségre vonjuk"

- tette hozzá.

A USFK eddig 25 koronavírus-fertőzést jelentett.

Kövesse facebook oldalunkat is!