2021. október 8., 14:16

Már koalíciós partnere is Kurz ellen szervezkedik

Alexander Van der Bellen osztrák államfő tárgyalásokat kezd a parlamenti pártok képviselőivel arról a helyzetről, amely a Sebastian Kurz kancellár közvetlen környezetében történt házkutatások és a kancellárral szembeni korrupciós vádak, valamint a vele szemben kialakult bizalmi válság miatt alakult ki – közölte csütörtökön az elnöki hivatal. 

Megszabadulnának a kancellártól
Fotó: TASR
Sebastian Kurz kancellár, balra Werner Kogler alkancellár

A lépésről nem sokkal azután döntöttek, hogy Werner Kogler zöldpárti alkancellár kétségbe vonta Kurz politikai cselekvőképességét a botrány miatt kialakult helyzetben.

Nem térhetünk napirendre a történtek felett, amelyek megkérdőjelezik a kancellár cselekvőképességét"

–  reagált az előző napi eseményekre írásban a koalíciós partner, azzal indokolva kirohanását, hogy a vádak válságba sodorták a kormányon lévő néppárti–zöldpárti szövetséget. Kérdés az is, hogy a zöldeknek érdekében áll-e a szövetség felrúgása? A múlt heti felső-ausztriai tartományi választásokon tarolt a néppárt, a közvélemény-kutatások is magabiztos vezetésüket jelzik.

Van der Bellen az összes párt vezetőjével találkozik, hogy értékeljék az aktuális helyzetet. Elsőként Werner Kogler alkancellárt, az Osztrák Zöld Párt vezetőjét, majd Sebastian Kurz néppárti (ÖVP) kormányfőt hallgatta meg az államfő. Utánuk az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnökével, Pamela Rendi-Wagnerrel találkozott.

Pénteken a másik két ellenzéki párt, a Liberális Fórum (NEOS) és a Szabadságpárt (FPÖ) elnökeivel, a Beate Meinl-Reisingerrel és Herbert Kickllel való találkozó van az államfő napirendjén – közölte az elnöki hivatal.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.