Már a japán lakosság felére érvényes a meghirdetett vészhelyzetet, nem kizárt, hogy országos lesz belőle

2021. január 13., 15:25
ma7 | MTI

Japánban további prefektúrákra terjesztették ki szerdán a koronavírus-járvány miatti vészhelyzetet, így az már tizenegyben van érvényben az új fertőzéses esetek számának gyors növekedése miatt, ami egy harmadik járványhullámot jelent a szigetországban.

Japán koronavírus Oszaka
Fotó: TASR / AP

Január 7-én egy hónapra Tokió és három vele szomszédos prefektúra - Csiba, Kanagava és Szaitama - területére vezették be a vészhelyzetet, ahol összesen mintegy 37 millió ember, az ország teljes lakosságának harmada él.

Mostantól vészhelyzet van - szintén február 7-éig - további hét prefektúrában,

köztük Kiotóban, Oszakában és Fukuokában is, így

az már a lakosságnak több mint a felét érinti.

A kormány nem tartja kizártnak, hogy az egész országra kiterjesszék ezt.

A Kyodo News közvélemény-kutatásának eredménye szerint

az emberek 79 százaléka megkésettnek tartja ezeket az intézkedéseket,

és azt gondolják, hogy máris ki kellene terjeszteni a vészhelyzetet az egész országra.

Szuga Josihide kormányfő bejelentette ezenkívül, hogy

felfüggesztik az üzleti céllal Japánba utazni akarók belépését is,

amivel teljesen bezárják az országot a külföldiek előtt. Eddig csak turistaként nem lehetett beutazni.

Múlt pénteken rekord napi növekményt mutattak ki az új fertőzéses esetek számában: 7711 embert regisztráltak, és ebből 2392 Tokióban volt, a fővárosban a legsúlyosabb a helyzet. Tokióban majdnem mindenki hord maszkot közterületen, de a tömegközlekedési eszközök tömve vannak utasokkal, pedig a kormány szorgalmazza, hogy aki teheti, dolgozzon otthonról.

Nakagava Tosió, a japán orvosszövetség elnöke közölte szerdai sajtóértekezletén, hogy a kórházi ápolásra szoruló rengeteg beteg miatt

az ország egészségügyi rendszere elindult az összeomlás felé.

A japán vészhelyzeti korlátozások kevésbé szigorúak, mint az európai országokban hasonló helyzetben bevezetett zárlatok. Japánban megkérik az embereket, hogy maradjanak otthon, ne menjenek zsúfolt helyekre. Az éttermeket és bárokat felszólítják, hogy este hét után már ne szolgáljanak fel alkoholt, nyolckor pedig zárjanak is be. A bevásárlóközpontok és az iskolák nyitva maradhatnak. A múzeumokban, mozikban és egyéb rendezvényeken korlátozni kell a látogatók számát. Az ötezer fő feletti tömegrendezvényeket nem lehet megtartani.

Japánban a korlátozások megszegőit nem fenyegeti pénzbüntetés, a tapasztalatok szerint az emberek ennek hiányában is készek együttműködni.

Aki megsérti a hatóságok kifejezett kérését, annak neve felkerül egy nyilvános listára, míg azok,

akik betartják az ajánlásokat, állami segélyre lesznek jogosultak.

A koronavírus elleni oltások Japánban várhatóan csak februárban kezdődhetnek. Első körben az egészségügyi dolgozókat és a kiemelten fontos munkakörökben dolgozókat fogják beoltani.