magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2024. május 9., 15:22
Frissítve: máj. 9. 22:23

Magyarországra látogatott Hszi Csin-ping kínai államfő

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is.

Hszi Orbán
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Sándor-palotában tartott plenáris találkozón Hszi Csin-ping kínai elnök kijelentette, hogy a két ország közötti együttműködés alapja a kölcsönös tisztelet és bizalom. A kínai elnök egy magyar közmondást is idézett, miszerint: "Bajban ismerszik meg az igaz barát."

Sulyok Tamás ezzel kapcsolatban felidézte Magyarország alaptörvényét, amely kimondja: "Tiszteljük más népek szabadságát és kultúráját, együttműködésre törekszünk a világ összes nemzetével".

Magyarország a keleti-nyugati együttműködésben nem veszélyt, hanem lehetőséget lát, ezért Magyarország továbbra is kész arra, hogy hidat képezzen Kelet és Nyugat között - tette hozzá a magyar államfő.

Orbán Hszi
Fotó:  Orbán Viktor FB-oldala


A felek egyetértettek abban, hogy a jó politikai kapcsolatok és a kölcsönös bizalom erős és szilárd alapot biztosítottak és biztosítanak a gazdasági, kereskedelmi, befektetési és személyes kapcsolatok bővüléséhez. A gazdasági kapcsolatok erősödésének gyakorlati megvalósulása a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítése, és az, hogy hamarosan hét kínai nagyvárosba indul közvetlen légijárat Budapestről, továbbá Magyarország kezdeményezettje lett Kína vízummentességi programjának.

A két ország között létrejött oktatási kapcsolatok eredményeként a 2022/2023-as őszi szemeszterben Kínából 2481 hallgató tanult Magyarországon, ami azt mutatja, hogy népszerűek a magyar egyetemek a kínai hallgatók körében.

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban működik Magyarországon, ahol Európában egyedülálló módon az oktatás magyar és kínai nyelven folyik.

Sulyok Tamás köztársasági elnök (j) fogadja Hszi Csin-ping kínai elnököt
Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadja Hszi Csin-ping kínai elnököt
Fotó:  MTI/Bruzák Noémi


Az öt legnagyobb magyar városban - Budapest, Szeged, Miskolc, Pécs, Debrecen - működik Konfuciusz Intézet.

Magyarország fontos lépéseket tett a zöld elektromos autóipari átállás területén, melynek további lendületet ad, hogy a kínai BYD, a világ legnagyobb elektromosautó-gyártója az első európai autógyárát Szegeden hozza létre. A CATL 3000 milliárd forint (8,3 milliárd dollár) értékű debreceni befektetése Magyarország történetének eddigi legnagyobb zöldmezős beruházása.

Hszi Csin-ping megköszönte a rendkívül szívélyes fogadtatás és az őszinte baráti viszony megnyilvánulásait.

A kínai államfő sok sikert kívánt Magyarország soros EU-elnökségéhez, reményét fejezve ki a kapcsolatok mélyítése és a pragmatikus együttműködés előmozdítása iránt.

A hivatalos látogatás végén a kínai államfő meghívta a magyar köztársasági elnököt Pekingbe. A meghívást Sulyok Tamás elfogadta.

Orbán Viktor: támogatjuk a kínai békekezdeményezést

Támogatásáról biztosította az ukrajnai konfliktus lezárását célzó kínai békekezdeményezést csütörtökön, a Hszi Csin-ping kínai államfővel közösen tett sajtónyilatkozatában Orbán Viktor miniszterelnök.

Európa ma a háború oldalán áll, az egyetlen kivétel Magyarország, amely azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz, és támogat minden nemzetközi erőfeszítést, ami a béke felé mutat - fogalmazott a miniszterelnök. Hangsúlyozta: így támogatjuk a Hszi Csi-ping által bemutatott kínai békekezdeményezést is.

Ennek a konfliktusnak, ennek a háborúnak nincsen megoldása a csatatéren; a csatatéren csak halottak vannak és pusztítás - tette hozzá Orbán Viktor, hangsúlyozva: "fegyverszünet kell és béketárgyalások".

A kínai-magyar együttműködés a folyamatos barátság története

A kínai-magyar együttműködés a folyamatos, megszakítatlan barátság hosszú évtizedeinek története. Orbán Viktor kiemelte: Magyarország mindig is baráti kapcsolatokat ápolt Kínával, és annak mindig szilárd politikai alapjai voltak. Magyarország mindig is az "egy Kína elvét" vallotta, a kölcsönös tisztelet alapján álltak, és baráti országként tekintettek Kínára - hangsúlyozta.

kínai magyar
Fotó:  MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Nem is tudott "úgy fordulni a történelem kereke", hogy a két ország szembe került volna egymással - tette hozzá a kormányfő.

Hszi Csin-ping: Kína és Magyarország mindig barátok voltak

ína és Magyarország mindig barátok voltak, de történelmük során most a legjobb a kapcsolat a két ország között - jelentette ki Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke csütörtökön Budapesten, a Karmelita kolostorban Orbán Viktorral miniszterelnökkel közösen tett sajtónyilatkozatában.

A kínai elnök hangsúlyozta: az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen egyetértettek abban, hogy Kína és Magyarország mindig is jó barátok voltak, akik bíznak egymásban, segítik egymást és kölcsönösen előnyös kapcsolatok kialakítására törekednek. 

Jelezte, a két ország közötti kapcsolatokat tovább kell fejleszteni, ezért átfogó stratégiai partnerségről szóló nyilatkozatot fogalmaztak meg.

Hszi Csin-ping kitért arra, hogy Orbán Viktorral mindketten hisznek abban, hogy a "kölcsönös politikai bizalom szilárd alapot teremtett a kínai-magyar kapcsolatok erősödéséhez".

A kínai elnök emlékeztetett, hogy idén ünneplik a diplomáciai kapcsolatfelvétel 75. évfordulóját. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt 75 évben a két fél mindig is a kölcsönös tisztelet, az egyenlőség és a kölcsönös előnyök útját követte, hogy kapcsolatuk a megfelelő irányba haladjon előre. A kétoldalú kapcsolatokat tovább kell fejleszteni, egyben gazdagítani kell az együttműködést - szögezte le Hszi Csin-ping. 

Hangsúlyozta, minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy a kétoldalú kapcsolatokat és az együttműködést egy "arany útra" vezessék, ami nagyobb célok elérését szolgálja. Úgy fogalmazott: mindez lehetővé teszi, hogy újabb lendületet adjanak a két ország fejlődésének.

Felhívta a figyelmet, hogy mindkét fél magas szintű, szoros együttműködést tart fent. Rámutatott, hogy megerősítik a kormányok, a törvényalkotók és a politikai pártok közötti párbeszédet, miközben kormányzati tapasztalatokat osztanak meg egymással és támogatják egymás központi érdekeit.

Kína nagyra értékeli Magyarország szilárd elkötelezettségét az egy Kína elv mellett, és folyamatosan támogatja majd Magyarországot a nemzet érdekeinek megfelelő gazdasági fejlődés útján - jelentette ki.

Kiemelte, egyetértenek abban, hogy az Egy övezet, egy út kezdeményezés, valamint Magyarország keleti nyitás stratégiája kompatibilis egymással. Éppen ezért szorosabbra vonják az együttműködést a fejlődési stratégiában, mélyítik a kereskedelmi kapcsolatokat, illetve a pénzügyi-gazdasági együttműködést, előmozdítják a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztését, kiterjesztik az együttműködést a feltörekvő ágazatokban - sorolta. 

A kínai elnök hozzátette, mindketten hisznek abban, hogy szilárd alapja van a két ország közötti barátságnak, továbbra is támogatják a másik ország nyelvének tanítását, kihasználják a kulturális központok adta lehetőségeket, megerősítik az együttműködést a sport, a média területén. 

Felhívta a figyelmet, hogy a jövőben tovább javítják a kölcsönös be- és kilépési politikát, fejlesztik a közvetlen járatokat és előnyösebb körülményeket teremtenek az emberek közötti kapcsolatok kialakításához.

Elmondta, mindketten hisznek abban, hogy a Kína és a kelet-közép-európai országok közötti együttműködés egybeesik a kiterjedt konzultáció elvével. Kína fontos pólusként tekint Európára és támogatja, hogy Magyarország nagyobb szerepet játsszon az EU-ban - közölte.

Kína modernizációja óriási lehetőségeket rejt a világ számára, Kína közös fejlődést és prosperitást kíván élvezni Magyarországgal - mondta zárásként Hszi Csin-ping.
A sajtónyilatkozatok előtt a kínai és a magyar kormány, valamint a delegációk tagjai gazdasági, pénzügyi, mezőgazdasági, média és hírügynökségi, valamint kulturális együttműködési megállapodásokat és szándéknyilatkozatokat írtak alá.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.