lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2022. szeptember 8., 10:35

Magyarországon negyedével csökkentik az állami szervek gázfogyasztását, a lakosoknak pedig több megoldást kínálnak

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a magyar kormány szerdai ülésén a jelenlegi gazdasági és energetikai helyzetet értékelte. A magyarországi kórházak és a bentlakásos intézmények kivételével 25 százalékos gázcsökkentést írnak elő az állami szerveknek és állami tulajdonú cégeknek.

Gulyás Gergely
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A minisztériumokra vár a feladat, hogy ennek megoldásait kidolgozzák. A lakosság tekintetében a legnagyobb támogatási rendszer Magyarországon van. Ez azt jelenti, ha ma piaci áron kellene gázt vásárolni, az az átlagfogyasztásig 180 ezer forintba kerülne, ezzel szemben mintegy 25 ezer forintba kerül, tehát körülbelül 150 ezres támogatást ad a kormány havi szinten a családok megsegítésére.

Ennek ellenére is arra kérnek mindenkit, hogy a gázzal ésszerűen bánjanak, emiatt tűzifa- és barnaszénprogramot hirdet a kormány.

A jövő héttől már nem csak a tüzépen lehet majd fát venni, hanem az erdőgazdaságoknál közvetlenül is. Erre hatósági árat vezet be a kormány.

Az átvételi helyek kijelölésére is hamarosan sor kerül, és mindenki számára minimum 10 köbméter fát fognak biztosítani a fűtési szezon kezdetéig.

A barnaszén esetében állami elővásárlási jog van. 50 ezer tonnáról akár 280 ezer tonnára emelhető a kitermelés, az ehhez szükséges lépéseket a kormány meg fogja tenni.

Az energiaintenzív kis- és középvállakozások megsegítésére külön programot dolgoz ki a kormány a munkahelyek megvédése érdekében.

A távhő kapcsán a miniszter leszögezte: az árak a lakossági fogyasztók számára nem fognak változni, a kormány pedig arra indít programot, hogy minden lakásnak saját mérőórája legyen. Az ehhez szükséges összeget az ipari szereplők fizetik, maga a program pedig legalább 4-5 évig fog tartani.

A brüsszeli tárgyalások kapcsán Gulyás Gergely elmondta: Először a kondicionalitási eljárást szeretnék lezárni, ez közös érdek, Magyarország pedig minden kérdésben megállapodott a bizottsággal.

A miniszter arra kérte a magyar baloldali EP-képviselőket, hogy fejezzék be azt a munkájukat, amivel késleltetik a pénzek folyósítását.

A kormány döntött egy új állampapír-stratégiáról is, ami azt jelenti, hogy egyes állampapírok hozamát megemelik és újakat is bocsátanak ki. Az új állampapír induló kamata mintegy 11 százalék, ami a legnagyobb hozamot jelenti a piacon és már szeptemberben meg fog jelenni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.